24-26. oktobar 2016. Sava Centar, Beograd

BEOGRADSKI INVESTICIONI DANI 2016

U organizaciji Grada Beograda, Privredne komore Beograda i Centralno evropskog foruma za razvoj-CEDEF, održan je drugi po redu investicioni skup „Beogradski investicioni dani“ na kome je učestvovalo oko 600 učesnika i potencijalnih investitora iz više od 20 zemalja.Osnovna namera je da se prikaže privredni ambijent i koji su to makroekonomski parametri u Srbiji unapređeni i kako doprinose privlačenju domaćih i stranih investitora.

Beograd je u pravom smislu investiciona kapija Srbije, poručio je gradonačelnik Siniša Mali i pozvao sve zainteresovane da dođu i investiraju u Beograd i Srbiju. Otvarajući Forum „Beogradski investicioni dani“, Mali je istakao da se taj skup održava u uzbudljivom trenutku razvoja prestonice kakav, kako kaže, nije viđen u protekle tri decenije.

„Beograd koji vidite danas je značajno drugačiji od Beograda koji ste mogli videti pre samo tri godine, a, usuđujem se da kažem, i tek najava onoga što će biti za dve, tri ili pet godina“, istakao je Mali. Beograd, dodao je, nije samo domaćin, već je i aktivni učesnik i nosilac projekata koji će biti predstavljeni na forumu, istakavši da srpska prestonica sa najvećim investicionim portfoliom u regionu ima šta da ponudi.

„Zahvaljujući podršci koju nam daje Vlada Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koja nam je obezbedila političku stabilnost i sa kojom uspešno sarađujemo na velikim projektima, možemo da vam garantujemo sigurnost investicija“, poručio je Mali.

Mali je ocenio da Beograd i Srbija imaju značajne komparativne prednosti u odnosu na države u regionu, ističući da je Beograd danas grad sa najperspektivnijim međunarodnim aerodromom u regionu, koji je dom najbrže rastućoj avio kompaniji u regionu „Er Srbiji“, i u kojem se ukrštaju evropski koridori sa kineskim putom svile. Takođe, naveo je da Beograd i Srbija nude ubrzane procedure izdavanja dozvola i ozbiljan sistem novčanih i nenovčanih podsticaja.

Iz Srbije se, zahvaljujući širokoj mreži sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti i podsticanju ulaganja, pruža pristup tržištu od preko 3,5 milijarde stanovnika, u sedam od 10 najvećih ekonomija na svetu, podvukao je Mali.

„Zbog svega toga, ne postoji atraktivnija destinacija za investitore od ove, zbog čega smo vas pozvali i drago nam je da ste se odazvali u ovolikom broju“, rekao je Mali.

On je ukazao da su projekti ove godine raznovrsni, od projekata saobraćajne infrastrukture, poput rekonstrukcije Starog savskog mosta, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, do atraktivnih projekata javno privatnog partnerstva u oblasti javne rasvete i podzemnih garaža i razvoja atraktivnih lokacija poput Depoa ili druge faze Prokopa.

Kako je rekao, u Beogradu se nikada nije više radilo, navodeći kao primer fabriku Meita, koja se gradi u Obrenovcu.

„To je prva fabrika koja se gradi posle 2006. godine i zahvaljujući sasradnji sa Vladom, gradom i opštinom Obrenovac, investitor je doneo odluku da duplira kapacitete. Imaćemo za par meseci otvaranje prvog dela fabrike, a zatim i drugog, gde će biti zaposleno 1.400 ljudi. To je primer kako se ponašamo danas“, rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da je u Beogradu prvi put broj nezaposlenih smanjen na manje od 100.000, zahvaljujući merama aktivnog zapošljavanja.

„Golim okom je vidljivo da se u Beogradu nikad nije više gradilo, dizalice i kranove možete videti svuda, od Slavije do Kalemegdana“, rekao je Mali precizirajući da u Beogradu postoji više od 500 aktivnih gradilišta.

„Daljom koordinacijom sa Republikom, uz institucionalne reforme koje sprovodimo na nivou grada, uveren sam da možemo da stvorimo još više radnih mesta i doprinesemo ekonomskom napretku Srbije“, podvukao je Mali.

On je kazao i da je za poslednje tri godine vraćeno više stotina miliona evra zaostalih dugovanja prethodne gradske vlasti i smanjen deficit skoro četiri puta, dok su skoro sva gradska preduzeća profitabilna, a grad je dobio i kreditni rejting B1 sa pozitivnim izgledom.Sve to, dodao je, potvrđuje reputaciju Beograda u međunarodnoj poslovnoj zajednici i poverenje koje investitori imaju u našu politiku fiskalne konsolidacije.

Navodeći da Beograd generiše 40 odsto republličkog BDPa, Mali je rekao Beograd nudi pomoć i podršku svim lokalnim samoupravama u Srbiji.Ta pomoć, dodao je, može biti novčana, kroz javne usluge komunalnih sistema poput gradskog prevoza ili vodovoda, a može biti i tehnička, u vidu pripreme projekata i podrške stvaranju odgovarajućih institucionalnih struktura.

„Svesni smo da bez jakog lokala nema ni jake države, a bez jake države, nema ni jakog Beograda“, rekao je Mali.

„Nadam se da će Beogradski investicioni dani postati još jedna manifestacija koja će nas tradicionalno okupljati svake godine, naredne u rekonstruisanom Sava Centru. Nadam se da ćete ove godine, kao i prošle, i svake naredne, na ovom skupu identifikovati atraktivne projekte u koje ćete uspešno investirati“, zaključio je Mali.

Premijer vojvođanske Vlade, Igor Mirović istakao je na Beogradskim investicionim danima, da je pokrajina opredeljena da se kreće putem brzog ekonomskog razvoja, čija je glavna poluga okupljanje oko projekata.

On je, govoreći na otvaranju skupa, čestitao Beogradu i njenom gradonačelniku Siniši Malom na velikim investicijama koje je započeo u prethodnom periodu.Mirović je istakao da je najvažnija stvar politička makroekonomska i fiskalna stabilna politika koju vodi Vlada, što se vidi golim okom.

„U našoj zemlji uspostavljena je puna politička stabilnost, a posle izbora i u Vojvodini. Uskoro će i na delu btii svima jasno. Formirali smo kompetenentan tim koji ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije. To smo demonstrirali zajedničkom sednicom dve vlade, gde smo pripremili 20 zajedničkih investicionih projekata, a novi model rada vojvođanske vlade je okupljanje oko projekata“, poručio je on.

U takvim novim uslovima koncept ekonomskog razvoja treba, kako je naglasio, da motiviše i privuče nove investotore.Kao ilustraciju toga on je naveo primer zajedničkog rada oko početka izgradnje naučnotehnloškog parka, u vrednosti od 12,5 miliona evra, što je zajednička investicija Vlade Srbije, Vojvodine, grada Novog Sada, i novosadskog univerziteta.Novi objekat treba da još snažnije predstavi Vojvodinu kao IT centar, naveo je Mirović.Takođe je kazao da će vojvođanska vlada nastaviti sa projektovanjem brzih saobraćajnica od Novog Sada do Zrenjanina.Vlada Vojvodine, kako je naglasio, spremna je da domaćim i stranim investitorima pruži najbolje moguće uslove.

„Imamo šanse i spremni smo da pružimo dodatne podsticaje, sa ciljem bržeg razvoja Vojvodine. To može biti dodatna energija koja može pružiti dodatni podsticaj zbog kojeg investitori treba da dođu u Vojvodinu“, ocenio je on.

Predsednica CEDEF-a, Ana Bovan istakla je da su svi ugovori potpisani prošle godine dokaz da je urađen pravi posao.

„Ovo nije jedan skup, ovo je celogodišnji projekat“, podvukla je Bovan. Kako je dodala, važno je da se uključe i druge opštine i gradovi, navodeći da se ove godine vidi veliki pomak, jer ima mnogo više projekata iz opština i gradova.

„Ove godine ima novih projekata i ponosni smo što možemo da ih predstavimo i u oblasti energetike, infrastrukture, turizma. Opštine i gradovi su vrlo aktivni“, rekla je Bovan. Ona je dodala da se pored konkretnog rada na projektima, mora raditi na povećanju znanja kroz različite obuke, kako bi naši preduzetnici brže i kvalifikovanije razgovarali sa bankama i investitorima.

Govoreći na otvaranju drugog foruma „Beogradski investicioni dani“, Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda je istakao da je taj skup dugoročni cilj i da bi trebalo da postane tradicionalan. „Kineska poslovica kaže da ako se nešto desilo jednom, možda se drugi put neće desiti, a kada se desi drugi put, izvesno je da će se desiti treći put.

„Tako da mi sa ovim forumom lomimo to pitanje da li će biti tradicionalan i dajemo zadatak za budućnost da mora da traje i narednih godina“, rekao je Krstić. On je istakao da veliko interesovanje za Forum potvrđuje da su Beograd i Srbija atraktivna investiciona destinacija.

„Na nama je da uradimo sve što je u našoj moći da ta atraktivnost bude veća“, rekao je Krstić. Ističući da nema većeg podsticaja za investicije od ekonomske i političke stabilnosti, Krstić je rekao da se „stvari sležu“ i da Srbija i region postaju sve stabilniji.

„Nadamo se da će to biti dovoljan poziv stranim investitorima da ovde ulažu“, podvukao je on.

Kako je rekao, Privredna komora Beograda je pokrenula čitav niz aktivnosti za predstavljanje investicionih projekata, otvorila Kancelariju za podršku investitorima, dok sa gradom učestvuje u sprovođenju različitih mera koje mogu da ohrabre investitore da dođu u Beograd i Srbiju.

Krstić je istakao da infrastrukturni projekti koji otvaraju Beograd i bolje ga pozicioniraju kao centar regiona, nesumnjivo predstavljaju jedan od najvećih podsticaja. Druga kvalitetna stvar ovih godina je, prema njegovim rečima, velika promena ka promociji preduzetništva.

„Ne postoji ništa što može Srbiju da pokrene napred kao podsticaj preduzetništva, privatnih inicijativa. Naša je obaveza da učinimo sve što možemo da pomognemo preduzetnicima“, rekao je Krstić.

U okviru privatnih investicionih projekata, za koje je Privredna komora Beograda bila zadužena, za investitore je bilo pripremljeno 37 različitih projekata u vrednosti od oko 600 miliona evra, istakao je Krstić. Najmanja vradnost projekta je 10.000 evra, a najveća 400 miliona evra, u oblasti energetike. „Verujemo da će takva lepeza investicionih projekata predstavljati za vas dovoljan motiv da se upustite u njihovo ispitivanje i sagledavanje i da zajedno radimo na približavanju potencijalnih investitora i domaćih nosilaca projekata, kako bismo podstakli razvoj privrede Beograda“, rekao je Krstić.

Na forumu su održane tri plenarne sesije „Infrastrukturni i investicioni projekti Republike Srbije“, „Projekti Beograda – investicioni potencijali“ i „Uspešni primeri domaćih i stranih investicija na teritoriji Srbije“ i dve paralelne sesije na teme „Investicioni potencijali Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava“ i „Unapređenje privrednog ambijenta i preduzetništva“.

Treći dan foruma je bio predviđen za B2B sastanke sa ciljem da se povežu privrednici, da se naprave dobre konekcije i da forum rezultira konkretnim poslovnih aranžmanima.

Galeriju fotografija pogledajte ovde.

.

Program događaja pogledajte ovde.

Više o Beogradskim investicionim danima pogledajte ovde.