Edukacija: Novi zakon o lobiranju - kako zastupati interese u Srbiji Specijalistička edukacija o lobiranju za poslovni, javni i civilni sektor

Utorak 18. decembar 2018, Hotel Hilton, 10.00 - 17.00 h


Lobiranje u Srbiji je izuzetno živa i aktivna delatnost, a sada je po prvi put regulisana zakonom. Pitanje se tice svih koji zastupaju svoje interese pred organima odlučivanja. Novi zakon o lobiranju donosi nova pravila, nove procedure i evidencije.

Zadovoljstvo nam je da predstavimo specijalističku edukaciju o lobiranju za kojom je stručna javnost pokazala veliko interesovanje. Težište programa ja na upoznavanju sa novim Zakonom o lobiranju. Zakon je usvojen na Skupštini Republike Srbije 2018. godine. Predavač je doc. dr Ana B. Bovan.

Osposobite se da profesionalno i prema zakonu propisanim procedurama lobirate i zalažete se za interese svojih kompanija i organizacija. Napravite značajan iskorak, naučite pravila, postanite znatno efikasniji.

Upoznajte se sa zakonskim regulisanjem lobiranja - objašnjenje zakona omogućava da izbegnete uobičajene previde i ostvarite maksimalan efekat u lobiranju.

Teme edukacije:

  • Ko može da lobira - koje lobiste zakon definiše
  • Uslovi za lobiranje - koje su obaveze lobista po novom Zakonu o lobiranju
  • Potrebne veštine i znanja – kako biti efikasan lobista
  • Kako lobirati – upoznavanje sa procesom lobiranja od početka do kraja
  • Registrovanje lobista u Srbiji – funkcija Registra i uloga Agencije za borbu protiv korupcije u procesu lobiranja u Srbiji
  • Obaveze lobista - koje su obaveze lobiste, a koje obaveze javnog sektora

Pitanja na koja ste oduvek tražili odgovore:

  • Da li lobirati samostalno ili angažovati eksterno – resite staru dilemu šta je za vas efektivnije
  • Lobiranje, transparentnost, integritet – u kakvom su odnosu lobiranje, etika i korupcija

PLUS Praktična vežba - naučite kako izgleda ceo proces lobiranja na Vašem primeru.

Koja je korist od edukacije

Upoznaćete nova pravila - poznavanje pravila optimizuje vašangažman. Pruža vam kompetetivnu prednost. Potrebna vam je veća efikasnost projekata zastupanja i zagovaranja interesa obzirom da su u pitanju kompleksni projekti koji zahtevaju znatno vreme i sredstva. Ostvarivanje ciljeva lobiranja treba biti optimizovano, bez grešaka u koracima, i pretpostavlja skladan i neometan razvoj vašeg projekta. Lobiranje zahteva angažovanje stručnih i obučenih profesionalaca, koji poznaju procese u radu državnih organa, imaju tehničko znanje iz struke u kojoj su angažovani i imaju pristup odlučiocima.

Predavač:

Doc. dr Ana B. Bovan je praktičar i istraživač lobiranja od 1993. godine. Kreator je i implementator lobističkih programa i savetnik brojnih kompanija uključujući sa Fortune 500 liste. Konsultant institucija javnog sektora, političkih organizacija i pojedinaca u zemlji i inostranstvu. Autor naučnih radova i udžbenika “Pregovaranje i lobiranje” na Univerzitetu Metropolitan gde predaje na osnovnim i master studijama. Predavač na Weller International Business School u Parizu. Osnivač je i prvi predsednik Društva lobista Srbije i aktuelni član Predsedništva. Član PACE Public Affairs Community of Europe. Predsednik CEDEF.
Specijalni gost:

Nenad Vuković, advokat, predsednik Društva lobista Srbije


Specijalistička edukacija će biti održana u prostorijama Hotela Hilton u Beogradu.

Porudžbenicu možete preuzeti ovde.