Tradicionalni partner


Partneri


Tradicionalni partner


Prijatelji

BEOGRADSKI INVESTICIONI DANI 2017

9. i 10. novembar 2017, Sava centar, Beograd


U organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj – CEDEF, Grada Beograda, Privredne komore Srbije - Beograda 9. i 10. novembra održan je treći po redu investicioni forum Beogradski investicioni dani 2017. Na manifestaciji su održani brojni B2B sastanci, okupilo se više od 400 učesnika i predstavnika biznisa, diplomatskog kora, ministarstava, fondova, investitora iz zemlje i regiona, međunarodnih finansijskih institucija i lokalnih samouprava. Na konferencijskim panelima je bilo preko 30 govornika i predstavnika više od 20 zemalja. Beogradski investicioni dani ove godine predstavljaju zbirno 80 različitih projekta, čija je vrednost oko 1,5 milijardi evra.


U fokusu ovogodišnjeg skupa bila je regionalna saradnja, investicije i sinergetski razvoj u JIE. Tokom Foruma je održan niz sastanaka kompanija iz celog rediona, kao i sastanaka sa gradovima i opštinama na temu razvojnih projekata i investiranja u JPP. Poslovne delegacije su došle iz više zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Hrvatske. Potpisani su i brojni sporazumi, kao što je Memorandum o saradnji Beograda i Sarajeva, na temu privrede, turizma i kulture. Potpisan je i Sporazum o međusobnoj saradnji između Grada Beograda, Grada Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i EYOF 2019 d.o.o - za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog evropskog olimpijskog omladinskog festivala 2019. godine, čiji su domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo.


9. novembar 2017 - Zgrada Beogradske zadruge, Geozavod


Prvog dana Beogradskih investicionih dana održano je Gala veče dobrodošlice u istorijskoj zgradi Beogradske zadruge. U svečanoj atmosferi su predstavljeni ključni gosti i učesnici ove poslovne manifestacije. Medju brojnim privrednicima su bili i gradonačelnici Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Zagreba, Rijeke, Tirane i Podgorice. Svaki od gradova je predstavio neke od ključnih programa za privlačenje inesticija.

Večeri su prisustvovali i predstavnici gradova i lokalnih samouprava iz svih delova Srbije, izmedju ostalih i Pančevo, Požarevac, Sombor, Gornji Milanovac, Vrbas, Nova Crnja, Pećinci, Srbobran, Mionica i drugi.


10. novembar, Sava Centar


Drugi dan ovogodišnjeg investicionog Foruma je održan u Sava Centru, čiji je početak obeležila Svečana plenarna sesija. U uvodnom obraćanju reč su imali predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda, dr Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež , predsednik CEDEF-a, prof. dr Ana Bovan, regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, IFC, World Bank Group, Tomas Lubek, direktor za Srbiju, Evropska banka za obnovu i razvoj - EBRD, Daniel Berg i šefica kancelarije za Zapadni Balkan, Evropska investiciona banka - EIB, Dubravka Negre.

Zaključeno je da su Beogradski investicioni dani sve značajnija poslovna manifestacija u ekonomskoj promocija Beograda i Srbije. Pedesetak gradova i lokalnih samouprava iz se Srbije uključilo i ove godine sa projektima iz oblasti energetike, infrastrukture, turizma, kao i brojne kompanije u oblasti rudarstva, poljoprivrede, građevinarstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i socijalne zaštite.


Snimak Svečane plenarne sesije možete pogledati OVDE


Nakon Svečane plenarne sesije, organizovana su i tri paralelna panela:


PANEL DIREKTORA: INVESTICIJE U REGIONU I PRILIKE ZA IZVOZ


Panel direktora u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj - CEDEF imao je u fokusu investicije u regionu i prilike za izvoz. Govornici na ovom panelu bili su Vojin Đorđević, kreator brenda VODAVODA, Dragoljub Vukadinović, predsednik, Metalac Grupa, Miodrag Mitrović, predsednik, Miteco, Bojan Čepić, direktor odeljenja za poreska savetovanja, BDO, Saša Urošević, generalni direktor, Žitoprodukt Banja Luka i Željko Ciganović, izvršni direktor, Fabrika dečje hrane. Panelom je moderirao urednik i novinar RTS Zoran Stanojević, doprinevši na izuzetno interaktivnoj i korisnoj diskuiji.


Na ovom panelu, koji je bio najposećeniji, bilo je reči o atraktivnosti Srbije po pitanju investicija i aktuelnim izazovima sa kojima se kompanije susreću. Govornici su se osvrnuli i na poresku politiku u zemlji i regionu, faktore koji su deficitarni u regionu za dalji privredni razvoj – ljude, sredstva i ideje. Za kraj, govornici su trenutni privredni ambijent ocenili kao povoljan i unapređen u odnosu na prethodne godine, o čemu svedoči atmosfera jednakih šansi i izražen preduzetnički duh.

Snimak Panela možete pogledati OVDE


PANEL GRADONAČELNIKA IZ REGIONA: OPEN FOR BUSINESS

Na panelu gradonačelnika, čija je tema bila predstavljanje investicionih potencijala gradova iz regiona, govorili su dr Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane i Đorđe Suhih, predsednik Skupštine grada Podgorice.


Gradonačelnici su imali priliku da preko kratkih video snimaka predstave atraktivnost i investicioni potencijal svojih gradova. Osim toga, bilo je reči i o regionalnoj saradnji, kao i o tome kako ovi gradovi mogu doprineti što većem povezivanju zemalja na Balkanu. Takođe, predstavljeni su i brojni projekti iz oblasti infrastrukture, energetike, turizma i nekretnina.


Zaključeno je da glavni gradovi ključne karike u razvoju država i regija zbog čega je neophodna brža, lakša, efikasnija i sadržajnija komunikacija među njima, kao i zajednički nastup u svetu.


Snimak Panela možete pogledati OVDE


PANEL: OLAKŠAVANJE TRGOVINE U REGIONU

Panel Olakšavanje trgovine u regionu je organizovala Privredna komora Srbije – Privredna komora Beograda. Učesnici na ovom panelu bili su Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS, Jovana Veljović, samostalni savetnik, Uprava carina, Siniša Kotur, šef odseka, Uprava za veterinu, Ivan Tomašev, šef odseka, Granična fitosanitarna inspekcija, Andrej Bele, direktor, Grand Prom, i Branislav Baćović, predsednik, Transportšped.


Na Panelu je bilo reči o izazovima sa kojima se susreću izvoznici u region, kao i na alternativama koje pruža udruživanje privrednih komora regiona. Istaknuto je da je veoma važna standardizacija poslovanja u skladu sa EU standardima, kao i unapređenje izvoza na evropska tržišta čitavog regiona.


Snimak panela možete pogledati OVDE


Medijska pokrivenost


Beogradski investicioni dani 2017 je i ove godine bio medijski izuzetno propraćen kao i tokom prethodne dve godine, i više detalja možete pogledati na linkovima sledećih medija:


Program Beogradskih investicionih dana 2017 možete pogledati OVDE.

Projekte lokalnih samouprava možete pogledati OVDE.