Partneri

NEDELJA ENERGIJE 2018Nedelja energije 2018 u organizaciji CEDEF-a je bila deo zvaničnog programa EU Sustainable Energy Week koju Evropska komisija organizuje svake godine tokom maja i juna širom Evrope.

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Agencije za energetiku Republike Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije i globalne organizacije Energy Cities u periodu od 21. do 25. maja organizovao je drugu po redu Nedelju energije u Srbiji.

Nedelja energije nastavila je svoj život kao jedinstveno godišnje mesto susreta relevantnih aktera u svim sferama održivog razvoja: državnih institucija, univerziteta i eminentnih naučnih institucija, odgovornih kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i predstavnika škola i medija. Ovogodišnja, druga po redu Nedelja energije 2018 je održana u periodu od 21-25. maja 2018. godine u Beogradu

Ove godine fokus je bio na stručnim konferencijama, ekspertskim skupovima i radionicama koje imaju za cilj da uključe i okupe sve aktere - i širu i stručnu javnost - u afirmaciji i implementaciji zelene i čiste energije, što je i noseća tema Nedelje energije za ovu godinu - Ka zelenoj i čistoj energiji.

Program Nedelje energije 2018 možete pogledati OVDE.

Prezentacije u okviru Nedelje energije 2018 možete pogledati OVDE.

Galeriju fotografija Nedelje energije 2018 možete pogledati OVDE.
1. DAN - 21. maj 2018.

Okrugli sto i otvaranje Nedelje energije: „Energetika i infrastruktura – Srbija na novom Putu svile“, Ekonomski institut Beograd.

Uvodnu reč je dao državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike prof.dr Stevica Deđanski, koji je i otvorio Nedelju energije 2018. O geostrateškom uticaju novog kineskog Puta svile: Jedan pojas - jedan put i razvojnim potencijalima koje put ima za Srbiju i region govorili su: dr Ivan Nikolić, direktor za naučno istraživački razvoj, Ekonomski institut, prof. dr Ana B. Bovan, predsednik CEDEF-a, profesor Metropolitan Univerziteta i WIBS, Pariz, Ljubo Maćić, Ekonomski institut, Ratko Bogdanović, Ekonomski institut i prof. dr Katarina Zakić, direktor, Kineski centar.


2. DAN – 22. maj 2018.

Obuka za energetske menadžere: „Kako do energetski efikasnih javnih objekata u Srbiji“ Klub poslanika, Beograd.

CEDEF je nastavio dugogodišnju praksu organizovanja obuka za energetske menadžere lokalnih samouprava Srbije u okviru Mreže energetskih menadžera Srbije MEMS. U okviru Nedelje energije ova obuka je za više od 30 predstavnika lokalnih samouprava sprovedena u saradnji sa tehnološkim partnerima, kompanijama Knauf Insulation, Viessmann i Rehau. Tokom obuke su predavači ukazali na relevantne zakonske propise, moderne tehnologije i praktične pokazatelje ušteda koje se mogu ostvariti primenom mera energetske efikasnosti u zgradarstvu (omotač: izolacija i prozori i sistemi grejanja i hladjenja) a prilikom energetske modernizacije postojećih javnih objekata. Obuka je obezbedila da lokalna samouprava dobije kompletnu – zaokruženu sliku i sve pomenute aspekte uvođenja mera EE na objektu na najbolji mogući način, putem iskustva i ekspertize tri vodeće svetske kompanije, svaka u svojoj oblasti. Predavači su bili Goran Prolić – Knauf Insulation, Predrag Vasiljević – Rehau i Bojan Grujički – Viessmann.


Energy Cities – priključenje CEDEF i novih lokalnih samouprava globalnoj organizaciji, Klub poslanika.

Na 15-godisnjicu od svog osnivanja CEDEF je postao član u ekspertskoj organizaciji posvećenoj energetski efikasnim i održivim gradovima sveta "Energy Cities". CEDEF i pet lokalnih samouprava Srbije kroz kolektivno članstvo potvrđuju svoju posvećenost pitanjima održivog razvoja. Svečanost priključenja je održana na redovnoj „Energy Cities“ Godišnjoj skupštini krajem aprila u Renu u Francuskoj. Gradovi Kragujevac, Požarevac, Zrenjanin i opštine Gornji Milanovac i Nova Crnja su na taj način, zajedno sa CEDEF-om, postali deo mreže koja obuhvata preko 1000 gradova i opština iz preko 30 zemalja. Cilj ovakvog nastupa je snažnije i jasnije prepoznavanje potreba koje imaju naši sugrađani i direktnije pronalaženje neophodnih sredstava kod Evropskih institucija i investitora. Priključenjem organizaciji stiču se uslovi da se realizuju projekti kao energetska efikasnost zgrada, javna rasveta, urbana mobilnost, upravljanje vodama i otpadom itd. Potpisivanje Ugovora o članstvu putem CEDEF-a održano je u Klubu poslanika tokom održavanja Druge nedelje energije 2018.

3. DAN – 23. maj 2018.

Regulatorna konferencija Nedelje energije: „Energetika i klimatske promene”, Skupština Srbije.

Regulatorna konferencija posvećena ciljevima i dostignućima Srbije u domenu energetike i primene mera EE, kao i investicijama u ovom segmentu obeležila je treći dan manifestacije. Glavne teme konferencije su bile: Strategija energetike i klimatskih promena Srbije i EU, regulatorni okvir i Energetska zajednica EU. Ukazano je i na implementaciju mera, uz primere dobre prakse javnih preduzeća poput Elektroprivrede Srbije, kompanija i civilnog sektora. Uloga međunarodnih finansijskih institucija – investicije u energetici i EE su bile četvrta tematska okosnica događaja. Uvaženi govornici na Regulatornoj konferenciji su bili: prof. dr Vladimir Marinković, potpredsednik, Skupština Srbije, Goran Trivan, ministar, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Zoran Predić, državni sekretar, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, Prof. dr Ana B. Bovan, predsednik CEDEF-a, profesor Metropolitan Univerziteta i WIBS, Pariz, Aca Marković, Agencija za energetiku Republike Srbije, Filip Radović, direktor, Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Savo Bezmarević, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije, JP Elektroprivreda Srbije, Nenad Vuković, predsednik, Društvo lobista Srbije Lambis Kunalakis, opunomoćeni ministar za ekonomskotrgovinske odnose ambasade Grčke, Marijan Rančić, IFC, Ana Bachurova, EBRD.


4. DAN – 24. maj 2018.

CEDEF 9. Energetski forum: „Zelena energija i budućnost“ Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

Na CEDEF 9. Energetskom forumu: „Zelena energija i budućnost“ je nizom ekspertskih i praktičnih prezentacija ukazano na realizovane i planirane projekte u domenu zelene energetike, energetskog menadžmenta i održivog razvoja. Namera je da se podstakne još veća saradnja akademskih i istraživačkih institucija i privrede u kontekstu Četvrte industrijske revolucije. Kompanija Xella je bila tehnološki partner 9. Energetskog foruma. Skup je otvorio prodekan za finansije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Cvetko Crnojević a prisutnima se obratila ispred organizatora manifestacije prof. dr Ana B. Bovan, predsednik CEDEF, profesor Metropolitan Univerziteta i WIBS, Pariz. Govornici i teme na Forumu su bili: Aleksandar Đikanović, projekt menadžer, Xella na temu “Energetski efikasan i održiv pristup u kreiranju energetski efikasnog proizvoda”, Bojan Bogdanović, operativni rukovodilac inženjeringa, JKP Beoelektrane na temu “Sinergija tri nivoa energetskog menadžmenta – primer dobre prakse”, prof. dr Ljiljana Đukanović, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu koja je sa studentima predstavila studentski projekat koji je ušao u finale prestižnog takmičenja “Projekat energetski efikasne kuće Twist Box”, Zorana Petojević, asistent, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, član Saveta zelene gradnje Srbije na temu “Predlog optimizacionog modela za izbor građevinskih mera pri energetskoj sanaciji termičkog omotača zgrade” i Maja Barać Stojanović, direktor, CEDEF na temu“O Priručniku o energetskoj efikasnosti u stambenim kućama i zgradama, UNEP i Grad Beograd”.

Kao i prošle godine, nastavljamo odličnu saradnju koju imamo sa Delegacijom EU u Srbiji i EU info Centrom u Beogradu gde ćemo održati seriju predavanja za osnovce i srednjoškolce na temu održive energije. Ova obuka se sprovodi u petak 25. maja 2018. godine. Djaci će imati priliku da tokom Edukativne radionice čuju korisne informacije o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i uštedi energije u svakom domaćinstvu.


5. DAN – 25. maj 2018

Edukacija đaka o održivoj energiji, EU Info Centar, Beograd.

I ove godine CEDEF je uz podršku partnera JP Elektrprivreda Srbije i EU Info Centar organizovao radionicu i predavanje na temu uštede energije u domaćinstvima i posledica klimatskih promena za učenike osnovne škole “Ivo Lola Ribar” iz Novog Sada. Više od 50 najboljih osnovaca ove škole imalo je priliku da prisustvuje predavanju koje su održali Predrag Đurković iz Sektora za odnose s javnošću JP Elektroprivreda Srbije na temu „Racionalni potrošač“ i Ivan Jovanović, koordinator projekata, CEDEF na temu „Kako našim ponašanjem da spasimo planetu“.

CEDEF je za za djake obezbedio karte za posete muzejima: Muzej Nikola Tesla i Muzej nauke i tehnike u Beogradu.


http://rs.n1info.com/a390396/Vesti/Trivan-Usvajanjem-Zakona-o-klimatskim-promenama-Srbija-ce-poceti-da-se-menja.html
https://naslovi.net/2018-05-21/rts/nedelja-energije-podsticaj-za-stednju-i-koriscenje-ciste-energije/21704233
https://www.energetskiportal.rs/dogadjaji/nedelja-energije-energy-week-2018/
https://drive.google.com/file/d/14g7jNX-VFUwM9yzT6eWzvtvKsSfI6h9E/view?usp=sharing
https://www.ekapija.com/event/2129981/regulatorna-konferencija-nedelje-energije-energetika-i-klimatske-promene
https://serbiagbc.rs/srbgbc-na-nedelji-energije-24-05-2018-u-okviru-energetskog-foruma-zelena-energija-i-buducnost/">https://serbiagbc.rs/srbgbc-na-nedelji-energije-24-05-2018-u-okviru-energetskog-foruma-zelena-energija-i-buducnost/
http://megatrend.edu.rs/2018/05/12/okrugli-sto-energetika-i-infrastruktura-srbija-na-novom-putu-svile/
http://www.euractiv.rs/energetika/12658-energetika-i-infrastruktura-srbija-na-novom-putu-svile
https://www.energetskiportal.rs/dogadjaji/okrugli-sto-energetika-i-infrastruktura-srbija-na-novom-putu-svile/
https://www.b92.net/mobilni/biz/1395162
https://www.blic.rs/vesti/svet/kina-novim-putem-svile-grabi-ka-ekonomiji-broj-jedan/svx1373
https://balkangreenenergynews.com/rs/nedelja-energije-se-po-drugi-put-odrzava-u-beogradu/
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=408495
http://www.mre.gov.rs/latinica/aktuelno.phpViše informacija o Nedelji energije 2017 je dostupnoOVDE

Fotografije sa Nedelje energije 2017 možete pogledatiOVDE