medijski_konkursi

CEDEF Medijski konkursi

Jedan od osnovnih ciljeva CEDEFa jeste širenje svesti javnosti o racionalnom i odgovornom ponašanju prilikom korišćenja energije u svrhe povećanja EE i stimulisanje većeg korišćenja OIE, tako da su publicitet i vizibilitet kroz medije jedan od važnijih aspekata svih CEDEF aktivnosti.

CEDEF je, u cilju edukacije javnosti o neophodnosti povećanja EE i OIE, izgradio i neguje veoma uspešnu saradnju sa preko 30 medijskih kuća. Mediji su veoma važan i neizostavan partner CEDEFa u širenju svesti široke javnosti o neophodnosti i značaju racionalnog i odgovornog ponašanja prilikom korišćenja energije, kao i promenama navika u svakodnevnom životu.

Stoga, od 2010. godine, jedna od ključnih aktivnosti CEDEFa jeste i organizacija nagradnih medijskih konkursa na različite teme u oblasti EE i OIE. Konkursi se organizuju u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije (UNS) i Nezavisnim udruženjem novinara (NUNS), kao i sa relevantnim ministarstvima, državnim agencijama i organizacijama, a pod pokroviteljstvom kompanija koje svoje uspešno poslovanje zasnivaju na korporativno društvenoj odgovornosti stimulišući povećanje EE i veću primenu OIE.


energetska_efikasnost_opstina_varvarin

KONKURS SA TEMOM "Izolacijom do energetskih pasoša"

U saradnji sa Udruženjem novinara Srbije, UNS, i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, NUNS, a pod pokroviteljstvom kompanije CERESIT, Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, je održao nagradni novinarski konkurs za najbolji medijski prilog na temu: "Izolacijom do energetskih pasoša".

Cilj konkursa je bilo unapređenje informisanosti javnosti i privrede o značaju izolacije kao jednog od ključnih faktora energetske efikasnosti u zgradama. Sektor zgradarstva je energetski najzahtevniji sektor u Evropi i Srbiji na koji se odnosi preko 40% ukupne potrošnje energije.

Tokom Panel diskusije učesnici su prezentovali primere dobre prakse i dali praktične savete za ostvarenje energetskih i finansijskih ušteda izolacijom. Nedovoljna izolacija dovodi do povećanih toplotnih gubitaka zimi, pregrevanja prostorija leti, kao i do oštećenja koja nastaju usled kondenzacije. Poboljšanjem izolacijskih karakteristika zgrade, moguće je postići smanjenje ukupnih gubitaka energije u proseku za 40-80%. U Srbiji postoji oko 3 miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja energije od 150 do 200 kWh po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi između 50 i 70 kWh.

Na Panel diskusiji raspisan je CEDEF nagradni novinarski konkurs pod pokroviteljstvom kompanije CERESIT na temu: "Izolacijom do energetskih pasoša".

Prva nagrada dodeljena je Slavici Gligorović, RTS
Druga nagrada - Biljana Kuzmanović, TV Lav Užice
Treća nagrada - Marku Jakovljevu, RTV Vojvodina

Stručni žiri činili su:

Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF-a, ujedno i predsednik žirija
Jovan Šarenac, direktor, Henkel CERESIT
Jelka Jovanović predstavnik NUNSa
Petar Jeremić, predsednik IO UNSa
dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku
Slavica Gligorović, novinar RTS1


komunalni_otpad_kao_energent

"Komunalni otpad kao energent"

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom kompanije Global Intercontinental Utilities BGD d.o.o. organizovali su novinarski nagradni konkurs za najbolji medijski prilog na temu: "Komunalni otpad kao energent".Ovim konkursom težnja je stavljena na unapređenje informisanosti javnosti, privrede i industrije o značaju komunalnog otpada kao jednog od ključnih energetskih resursa današnjice. Pokretanje ovog pitanja je utoliko važnije ukoliko znamo da živimo u eri nestašice fosilnih derivata.

Na panel diskusiji je istaknuto da komunalni otpad kao energent, smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, smanjuje neophodne kapacitete deponija za više od 95 procenata i omogućava prihode od prodate energije proizvedene na ovaj način. Nemačka ima 6.000 postrojenja za dobijanje toplotne i električne energije iz komunalnog otpada, dok je u Srbiji izgrađeno samo nekoliko objekata koji imaju tu namenu, čime je ovaj vid dobijanja energije tek u povoju. Stoga je unapređenju energetske efikasnosti korišćenjem otpada potrebno pokloniti izuzetnu pažnju.

Prva nagrada ovog konkursa pripala je Ružici Vranjković - RTS1
Druga nagrada - Mariji S. Stamenić – RTS
Dok su se zajedno na trećem mestu našle, Biljana Kuzmanović - TV Lav Užice i Nela Tot Ljubojević-B92info

Stručni žiri činili su:

Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, predsednik žirija
Jelka Jovanović, podpredsednica NUNSa
Petar Jeremić, predsednik IO UNSa
Slavica Gligorović, novinar RTS 1
Jovanka Arsić – Karišić, predsednik UO CEDEFa


izolacija_u_zgradarstvu_energetska_efikasnost

"Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost"

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije a pod pokroviteljstvom kompanije Henkel organizovao je novinarski nagradni konkurs za najbolji medijski prilog na temu: "Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost" s ciljem da se javnost i privreda informišu o značaju izolacije kao jednog od ključnih faktora energetske efikasnosti u zgradama. Tokom panel diskusije istaknuto je kako na potrošnju energije u zgradama bilo koje vrste, uključujući i stambene, ide ukupno procentualno najviše energije od ukupne potrošnje energije u mnogim zemljama, a prosečno i do 60%, a u Srbiji 39 – 42%. Stoga je unapređenju energetske efikasnosti u zgradama neophodno pokloniti izuzetnu pažnju. Energetska efikasnost u zgradarstvu podrazumeva efikasnu upotrebu energije uz primenu optimalnih mera čiji je cilj: smanjenje potrošnje energije uz finansijsku uštedu za krajnjeg korisnika, ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, smanjenje troškova održavanja i produženje životnog veka zgrada, doprinos zaštiti okoline i smanjenu emisija štetnih gasova kao i globalnim klimatskim promenama.

Prva nagrada ovog konkursa pripala je Slavici Gligorović, RTS
Druga nagrada - Biljana Kuzmanović, TV Lav Užice
Treća nagrada - Marku Jakovljevu, RTV Vojvodina

Stručni žiri činili su:

Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, predsednik žirija
Jelka Jovanović, potpredsednica NUNSa
Petar Jeremić, predsednik IO UNSa
dr Miodrag Mearović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku
dr Ana B. Bovan, predsednik CEDEFa
Katarina Anđelković, Raf production, TV Prva
Jovan Šarenac, kompanija Henkel


alternativna_goriva_u_industriji

"Alternativna goriva u industriji"

U saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije a pod pokroviteljstvom kompanije Holcim, Centralno evropski forum za razvoje, CEDEF, je raspisao novinarski nagradni konkurs za najbolji medijski prilog na temu: "Alternativna goriva u industriji". Cilj konkursa je unapređenje informisanosti javnosti i privrede o ulozi alternativnih goriva u industriji, kao i o značaju i efektima upotrebe alternativnih goriva u industriji. Razlozi za upotrebu alternativnih goriva su brojni a neki od njih su: očuvanje fosilnih goriva, smanjenje emisije otrovnih gasova i razvoj privrednih aktivnosti za upravljanje otpadom. Tokom panel diskusije istaknut je značaj uloge alternativnih goriva u industriji, kao i o značaj i efekti njihove upotrebe.

U EU alternativna goriva učestvuju u fabrikama sa 18% što donosi smanjenje upotrebe uglja od 5 miliona tona, a smanjenje emisije CO2 od čak 8 miliona tona godišnje. Prema nekim procenama, godišnje se u Srbiji generiše 625.000 tona sekundarnih sirovina pogodnih za pripremu kao čvrstih obnovljivih goriva. Sve cementare, toplane i druga postrojenja koja koriste ugalj kao osnovno gorivo, mogli bi kompletno da namire svoje energetske potrebe tim alternativnim gorivom. Srbiji tada uopšte ne bi bio potreban ugalj, a zamenom osnovnih goriva ne samo da bi se smanjila potrošnja neobnovljivih prirodnih resursa već bi bilo mnogo manje i otpada na deponijama.

Pobednica ovog konkursa bila je Katarina Anđelković – Nezavisna produkcijska kuća Raff production

Stručni žiri činili su:

Jelka Jovanović potpredsednik NUNSa
Petar Jeremić, predsednik IO UNSa
Aleksandar Milošević, kompanija Holcim
dr Dimitrije Lilić, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije
dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku
dr Ana B. Bovan, predsednik CEDEFa, koja je ujedno bila i predsednica žirija
Senka Lučić, novinarka Politike


prozori_prvi_korak_do_energetske_efikasnosti

"Prozori – prvi korak do energetske efikasnosti"

Centralno evropski forum za razvoj - CEDEF u saradnji sa kompanijom Rehau i Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije raspisao je novinarski nagradni konkurs za najbolji prilog na temu: "Prozori – prvi korak do energetske efikasnosti" sa ciljem unapređenja informisanosti javnosti i privrede o značaju prozora kao jednog od ključnih faktora energetske efikasnosti.

Panel diskusija obrađuje izuzetno važan aspekt energetske efikasnosti - prozore. Ovaj naizgled svakodnevni pojam je od prevashodnog značaja za svako domaćinstvo, industriju i ukupnu energetsku efikasnost cele države. Prozori su najveći "trošači" kroz koje se izgubi ogromna količina skupe energije. Oni su po svetskoj statistici prvi korak ka energetskoj efikasnosti koji preduzimaju kako velike industrije tako i domaćinstva i time ostvaruju uštedu i do 40%. Obezbeđivanje ili zamena prozora energetski efikasnijim su najjednostavniji metod za smanjenje računa za toplotnu i električnu energiju i upravo se preduzimaju kao prvi korak usled jednostavne procedure koju zahtevaju u odnosu na druge načine uvođenja energetske efikasnosti.

Prvu nagradu ovog konkursa dobila je Senka Lučić novinar lista "Politika"
Druga nagrada – Željko Stanković - e-magazin Ekologija, Zoran Panić i Igor Jovanović – BETA,
Treća nagrada – Zorica Lešović Stanojević – Čačanski glas, Mladen Vuksanović – Zelene vesti, Dragan Kolarov - Green Magazine i Aleksandra Božović – RTS.

Stručni žiri činili su:

Jelka Jovanović potpredsednik NUNS-a
Petar Jeremić, predsednik IO UNS-a
Predrag Vasiljević, kompanija Rehau
dr Dimitrije Lilić, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije
dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku
dr Ana B. Bovan, predsednik CEDEF-a
Ružica Vranjković, novinarka RTS koja je ujedno bila i predsednica žirija


energetska_efikasnost

"Energetska efikasnost"

U saradnji sa kompanijom Henkel i Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije, Centralno-evropski forum za razvoj, CEDEF, je organizovao konkurs za najbolji medijski prilog iz oblasti podizanja svesti javnosti i privrede o značaju energetske efikasnosti. Cilj ovog konkursa bio je podizanje informisanosti javnosti i privrede o značaju energetske efikasnosti u našoj zemlji.

Na panel diskusiji je istaknuto kako se svake godine se realizuju brojne aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti sa ciljem podizanja svesti o značaju racionalne potrošnje energije i značaja koji to ima za održivi razvoj celog regiona. Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove rada i života. Cilj je svesti potrošnju energije na minimum, a zadržati ili povećati nivo udobnosti i konfora. Dok štednja energije uvek podrazumeva određena odricanja, efikasna upotreba energije vodi ka povećanju kvaliteta života, većoj konkurentnosti kompanija i privrede i eneregeskoj bezbednosti. Rezultat povećane efikasnosti prilikom upotrebe energije su značajne uštede u finansijskom smislu, ali i kvalitetnija radna i životna sredina.

Prva nagrada na ovom konkursu pripala je Ružici Vranjković, RTS
Druga nagrada - Slavica Subotić Braun, RT Vojvodina
Treća nagrada - Zoran Novaković, Radio Zrenjanin i Slađana Topalović Nestorović, Nezavisna produkcija Media PRO;
Četvrta nagrada - Boban Trajković, PG Mreža; Zorica Lešović Stanojević, Čačanski glas; Dejan Spalović, Politika.

Stručni žiri činili su:

Petar Jeremić, predsednik IO UNSa,
Jelka Jovanović, potpredsednik NUNSa,
dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku,
Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF-a,
Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, koji je ujedno bio i predsednik žirija.


izvestavanje_o_cefta_sporazumu

"Izveštavanje o CEFTA sporazumu"

U okviru ,,CEFTA nedelje'' koja je održana tokom novembra 2010. u Beogradu, Centralno-evropski forum za razvoj i Privredna komora Srbije su organizovali novinarski nagradni konkurs povodom predsedavanja Srbije zajedničkim CEFTA komitetom. Nagradni konkurs organizovan je za novinare koji su najbolje izvestili javnost o CEFTA sporazumu. Dodela nagrada organizovana je za dve kategorije: štampane i elektronske medije. Prvonagrađeni novinari su imali priliku da posete jednu od CEFTA zemalja, dok su dobitnicima druge i treće nagrade uručene plakete.

Na panel diskusiji su učestvovali: Mihailo Vesović, potpredsednik Privredene komore Srbije, Vesna Arsić, državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, Borislav Injac, pomoćnik direktora Uprave carina, i Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije British American Tobacco BAT.

U kategoriji štampanih medija, prvu nagradu dobila je Vesna Lapčić, magazin "Preduzeće"
Druga nagrada - Anica Nikolić, dnevni list Politika
Treća nagrada - Spasenija Beba Vujošević, magazin ProMoney

U kategoriji elektronskih medija:

Prva nagrada - Marija Stokuća i Slavica Subotić Braun, Radio televizija Vojvodina
Druga nagrada - Aranka Molnar, Javno preduzeće Radio Zrenjanin
Treća nagrada - Tanja Janković, RTV B92

Stručni žiri činili su:

Miloš Bugarin, predsednik PKS i predsednik žirija
Bojana Todorović, pomoćnik ministra MERRa
Danka Jovanović, načelnik Odeljenja za poreklo robe UC
Jelka Jovanović, potpredsednik NUNSa
Petar Jeremić, predsednik IO UNSa
Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije BAT
Jovanka Arsić–Karišić, predsednik UO CEDEFa

partneri
  • ministarstvo_energetike_republike_srbije
  • ministarstvo_poljuprivrede_republike_srbije
  • agencija za zastitu zivotne sredine
  • pokrainski_sekereterijat
  • ddor_novi_sad
  • lg
  • bovan_consulting
  • mems