publikacije

CEDEF je ekspertska organizacija posvećena, između ostalog, i istraživanjima i izdavačkoj delatnosti u oblasti energetske efikasnosti i obovljivih izvora. Istraživanja se sprovode na inicijativu organizacija kojima su neophodni specifični podaci iz regulative i sa tržišta, a određene publikacije se javno objavljuju.

Takve publikacije su: Vodič za finasiranja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, Pojmovnik održive gradnje, CEDEF Vodič Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom u Beogradu i Republici Srbiji, publikacija Jačanje uticaja energetski efikasnih projekata u sektoru malih i srednjih preduzeća.


Korišćenje i tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji

CEDEF publikacija:
Korišćenje i tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, u saradnji sa Pokrajinskim Sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Autonomne pokrajine Vojvodine, pripremio je publikaciju “Korišćenje i tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji”. Publikacija je nastala kao reakcija na trenutno stanje životne sredine u Srbiji, posebno u pomenutoj oblasti upravljanja vodama, a prezentovana je na 6. godišnjem međunarodnom CEDEF energetskom forumu, održanom 13. maja 2015. godine u Novom Sadu. Kao sastavni deo 6. Foruma, Publikacija sadrži presek aktuelnog stanja u domenu upravljanja otpadnim komunalnim i industrijskim vodama u Srbiji, ukazuje na trenutnu zakonsku regulativu u Republici Srbiji, kao i nivo usaglašenosti sa regulativom EU. Publikacija predstavlja primere dobre prakse u ovoj sferi, a takođe daje i predloge za unapređenje upravljanja otpadnim vodama.

CEDEF Vodič Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom u Beogradu i Republici Srbiji možete preuzeti ovde.

publikacije_sponzori_vodica


vodic_izvori_finansiranja_energetska_efikasnost

CEDEF Vodič Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom u Beogradu i Republici Srbiji

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, i Privredna komora Srbije, PKS, pod institucionalnim pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Ministarstva rudarstva i energetike RS, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, Agencije za zaštitu životne sredine RS, organizovao je šest javnih debata na temu upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom u Republici Srbiji, od 17. decembra 2013. do 5. juna 2014. godine. Zbog velikog interesovanja učesnika debata organizovan je i Okrugli sto na temu trenutnog stanja deponija u Srbiji. Kako je trenutno stanje u većini opština i gradova u zemlji kritično u pogledu upravljanja otpadom, CEDEF je na jednom mestu okupio predstavnike države, proizvođače naprednih tehnologija, operatere upravljanja otpadom, najveće proizvođače otpada, javno-komunalna preduzeća, predstavnike lokalnih samouprava koji su zajedno razmatrali i pokrenuli važna pitanja u okviru teme upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom. Na taj način je CEDEF bio idealno pozicioniran da sa svim akterima obavi nužnu analizu i tako sagleda praktične probleme i ponudi preporuke. Cilj je bio da dođemo do predloga najboljih rešenja za unapređenje sistema upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom u državi, čime bi se obezbedilo postizanje viših ekoloških standarda, kvalitetnije životne sredine, ali i tržišno, konkurentno i ekonomski isplativo poslovanje u Srbiji i regionu. Osim diskusija i zaključaka na javnim debatama, CEDEF je uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda pripremio vodič: “Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom u Beogradu i Republici Srbiji” koji treba da posluži svim kreatorima javne politike u oblasti otpada, kao i njenim implementatorima.

CEDEF Vodič Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom u Beogradu i Republici Srbiji možete preuzeti ovde.

publikacije_sponzori_vodica

pojmovnik_odrzive_gradnje

Jačanje uticaja energetski efikasnih projekata u sektoru malih i srednjih preduzeća

EBRD Business Advisory Services Srbija je u saradnji sa CEDEFom i istraživačkom kućom MASMi sproveo kvalitativno istraživanje na temu Jačanje uticaja energetski efikasnih projekata u sektoru malih i srednjih preduzeća u decembru 2012.

Jačanje uticaja energetski efikasnih projekata u sektoru malih i srednjih preduzeća možete preuzeti ovde.

publikacije_sponzori_pojmovnik

vodic_izvori_finansiranja_energetska_efikasnost

Vodič za finasiranja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije

U vreme sve intenzivnije potrebe i interesovanja za veću energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora prvi put se u Srbiji pojavljuje vodič ove vrste. Vodič omogućava zainteresovanim akterima da na jednom mestu pronađu aktuelne informacije o izvorima finansiranja i kreditiranja u Republici Srbiji, i time doprinese bržoj realizaciji projekata ove vrste.

CEDEF je napravio kompilaciju svih korisnih podataka smatrajući da je aktuelni trenutak za publikovanje Vodiča dobar jer Srbija sve doslednije podstiče mere energetske efikasnosti i obnovljivih izvora, ubrzano se približavajući svetskim standardima održivog razvoja i borbe protiv efekata klimatskih promena. Nadamo se višestrukoj praktičnoj primeni Vodiča i pozivamo sve koji poseduju nove informacije da nam ih dostavljaju kako bi elektronska verzija bila redovno ažurirana.

Vodič za finasiranja energetske efikasnosti i obovljivih izvora energije možete pogledati ovde.

publikacije_sponzori_vodica

pojmovnik_odrzive_gradnje

Pojmovnik održive gradnje

Predsednik CEDEF, dr Ana B. Bovan, je u okviru Nedelje održive energije juna 2012. u Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu u Briselu predstavila Pojmovnik održive gradnje koji je CEDEF preveo na srpski jezik. Srpski prevod "Let's speak sustainable construction" je inicijalno izdat na engleskom, francuskom, nemačkom i španskom jeziku. Autori pojmovnika su Evropski ekonomki i socijalni komitet (EESC), Savet arhitekata Evrope (ACE) i Evropska platforma za beton (ECP). Srbija je tako postala prva zemlja van Evropske unije koja je prevela ovu publikaciju na svoj jezik radi unapredjenja znanja lokalnih inženjera.

Pojmovnik održive gradnje možete pogledati ovde.

publikacije_sponzori_pojmovnik
partneri
  • ministarstvo_energetike_republike_srbije
  • ministarstvo_poljuprivrede_republike_srbije
  • agencija za zastitu zivotne sredine
  • pokrainski_sekereterijat
  • ddor_novi_sad
  • lg
  • bovan_consulting
  • mems