Partneri

Generalni sponzor
EkoVak Roedinger
Ekskluzivni partner
Grad Čačak
Opština Nova Crnja


Sponzor kategorije Finansijska podrška
projektima EE i OIE
Zlatni sponzor
Sponzor kategorije
Energetski koridori


Sponzor kategorije Građevinarstvo
1-2. mart 2018, Novi Sad, Master centar Novosadskog sajma

Međunarodni dani energetike i investicija

U organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj - CEDEF, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Novosadskog Sajma, 1. i 2. marta u Novom Sadu održani su VII Međunarodni dani energetike i investicija.

U fokusu ovogodišnjeg skupa bile su aktuelne teme iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine, kao što su: upravljanje vodama, održiva i zelena gradnja, zelena energija, energetska efikasnost, klimatske promene i javno-privatno partnerstvo i ESCO.


Cilj Međunarodnih dana energetike i investicija je da:

  • podstakne poslovne kontakte i saradnju svih relevantnih aktera u oblasti energetskog sektora, zelene energetike, zaštite životne sredine, sektora građevinarstva i lokalnog razvoja u Srbiji i regionu
  • omogući upoznavanje potencijalnih investitora sa investicionim projektima i tako stimulišu sve veće investiranje u energetski sektor, industrijske parkove i izgradju prečistača otpadnih voda
  • predstavi napredne tehnologije i oblike finansiranja energetskiih projekata
  • doprinese većoj primeni obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti
  • doprinese ekološki savesnoj izgradnji objekata
  • stimuliše primenu ESCO ugovora i javnoprivatnih partnerstava u Srbiji i regionu
  • utiče na smanjenje posledica klimatskih promena

Program Međunarodnih dana energetike i investicija 2018 možete pogledati OVDE.


Međunarodne dane energetike i investicija otvorio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, a prisutnima su se obratili Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Haralambos Kunalakis, opunomoćeni ministar za ekonomske i trgovinske poslove iz ambasade Grčke u Beogradu. Otvaranju su prisustvovali i Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i Dušan Bajatović, generalni direktor JP “Srbijagas”.

Ključna tema ovogodišnjeg foruma bila je energetska efikasnost sa svojim modelima finansiranja, kao i značaj vetroparkova, imajući u vidu snagu i perspektivu vetroparkova Vojvodine, s obzirom na to da će preko 90 odsto svih vetroparkova u Srbiji naći svoju lokaciju u Vojvodini.

Zaključeno je da su energetika i investicije neraskidiva sprega, koja je u ovom trenutku u Srbiji potpuno usaglašena. Srbija danas mora krupnim korakom da uđe u veliki investicioni ciklus koji se ogleda upravo u energetici, imajući u vidu sve ono kroz šta je naše društvo prošlo u proteklih nekoliko decenija.

Izvršeno je potpisivanje Protokola o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Vojvodine i Novog Sada, kao i Ugovora o pokroviteljstvu Novosadskog sajma i Grada Zrenjanina.

Fotografije sa Međunarodnih dana energetike i investicija možete pogledati OVDE.

KONGRESNI DEO

Na ovogodišnjoj manifestaciji održano je preko 20 konferencija, na kojima su među govornicima bili predstavnici vlada, lokalnih samouprava, relevantnih međunarodnih i domaćih finansijskih institucija i organizacija, privrednih subjekata i agencija iz oblasti energetskog i građevinskog sektora.

Prezentacije sa svih konferencija možete pogledati OVDE.

Prvi dan - 1. mart 2018.


Svečana plenarna konferencija: “Pravci razvoja energetike - održivost i konkurentnost zemlje i regiona”


Na ovoj konferenciji su govorili Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Dimitrios Mezartasoglou, rukovodilac Centra za istraživanje sa Instituta za energetiku Jugoistočne Evrope - IENE, a predstavljen je i izveštaj IENE “SE Europe Energy Outlook 2016/17”


Zeleni megavati Srbije (Vetroparkovi)


U fokusu konferencije su bili energetski potencijal Srbije koji se ogleda u energiji vetra, kao i mogući pravci efikasnog korišćenje ovog energetskog izvora. Predstavljeni su i realizovani, aktuelni i budući projekti u ovom domenu.

Govornici na ovoj konferenciji bili su Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ludo Vandervalden, direktor kompanije Elicio NV, Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije a.d. Beograd, Željko Đurić, direktor Vetroelektrane Balkana, Miloš Colić, rukovodilac projekta, Electrawinds K-Wind i Marija Bojadžijevska iz Energohelis Group. Moderator na ovoj konferenciji bio je Rudolf Tot, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.


Biomasa, biogas i solarna energija: najveći rezervoar obnovljivih izvora energije u Srbiji


Na konferenciji je bilo reči o regulatornom okviru u domenu OIE, mogućnostima za razvoj tržišta biomase u Srbiji i o značaju Sistema za energetski menadžment. Prikazani su benefiti upotreba kotla na biomasu, kao i solarno navodnjavanje.

Učesnici na ovoj konferenciji bili su Mr Dragan Stefanović, projektni koordinator, UNDP, Dr Dragan Urošević, projektni koordinator, UNDP, Peter Olajos, direktor Green Player iz Mađarske, Rastislav Kragić, samostalni savetnik, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, Nenad Džakić, Panonske TE-TO, Dejan Panić, savetnik predsednika Opštine Nova Crnja i dr Miodrag Vuković, direktor Conseko, članice Udruženja “Klaster za energetsku efikasnost”. Ulogu moderatora imao je prof. dr Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.


Finansiranje projekata zelene energije u Srbiji: JPP i ESCO modeli


Konferencija je u fokusu imala mehanizme za dostizanje EE, modele ESCo ugovora i rešenja za poboljšanja u korišćenju energije i smanjenju troškova energije.

Ova konferencija okupila je sledeće stručnjake: Dragana Jović, savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike, Nenad Antešević, savetnik u Sektoru za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatnosti i energetsku efikasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ankica Barbulov, direktor GGE, Đorđe Popović, partner u advokatskoj kancelariji CMS i Strahinja Mladenović, menadžer za Srbiju, Enviros. Moderator je bila Maja Barać Stojanović, generalni direktor CEDEF-a.


Finansiranje projekata EE i OIE u privredi


Konferencija je bila usmerena na predstavljanje zelenih inovacionih vaučera, kao i kreditnih linija u funkciji razvoja EE i OIE. Prikazana su i energetska rešenja u funkciji energetskih i finansijskih ušteda.

Na ovoj konferenciji govorili su Dr Dragoljub Gajić, rukovodilac Programa zelenih vaučera EBRD, Srđan Šobat, projekt menadžer, GGE, Dr Goran Vasić, Garancijski fond APV i Darko Ivković, KfW. Ulogu moderatora imala je Maja Barać Stojanović, generalni direktor CEDEF-a.


Upravljanje vodama u Srbiji i tehnologije budućnosti


Na konferenciji su prikazani vakuumski sistemi za odvod otpadnih voda, kao i primeri dobre prakse u domenu izgradnje i rekonstrukcija vodnih Sistema u lokalnim samoupravama.

Na ovoj konferenciji prisutnima su se obratili Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora za Hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav, JVP Vode Vojvodine, Srđan Draganović, direktor prodaje za evropu, EkoVak - Roediger, Petar Pižurica, izvršni direktor resora proizvodnje, JKP Vodovod i kanalizacija Subotica i Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za ekonomski i privredni razvoj i dijasporu, Opština Veliko Gradište. Moderator je bio prof.Rajko Bojčić.


Nove tehnologije koje menjaju svet


Cilj konferencije je bio da prikaže način uštede energije kroz podizanje svesti korisnika upotrebom novih tehnologija, HORIZON 2020 projekat - MOEEBIUS. Prikazan je značaj upotrebe softvera u energetskom menadžmentu, kao i metoda akustične emisije u ispitivanju opreme pod pritiskom.

Učesnici na ovoj konferenciji bili su Bojan Bogdanović, operativni rukovodilac inženjeringa, JKP Beogradske elektrane, Urban Zadel, rukovodilac inspekcijskog nadzora, EcoPlin Zadel i Željko Zečević, RES Fondacija - Mreža dobre energije. Uloga moderatora je poverena prof. Rajku Bojčiću.


Drugi dan - 2. mart 2018.


Poglavlje 27: prioriteti, ekspertiza i finansiranje


Na konferenciji je data ekspertiza, i predstavljeni su prioriteti i izazovi, pravni okvir i finansiranje u domenu Poglavlja 27.

Ovu konferenciju obeležilo je učešće Ivana Karića, državnog sekretara iz Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Miroslava Tadića, UNDP i Dragana Dilparića iz odbora za zaštitu životne sredine, AmCham. Moderator je bila Sandra Kamberović, Udruženje industrije otpada “Hrabri čistač”.


Održiva i zelena gradnja: novi trendovi i dobre prakse


Konferencija je u fokusu imala predstavljanje novih trendova u domenu održive i zelene gradnje, kao i promovisanje uspešnih primera iz prakse.

Na ovoj konferenciji govorili su Dejan Spasić, regionalni predstavnik za sever Srbije, Sika, Duška Grujić, menadžer za razvoj poslovnih projekata Srbije i Crne Gore, Saint Gobain, Edin Dalifi, tehnički konsultant, Knauf Insulation, Zoran Pajić, Gerontološki centar Subotica, Dr Ivan Ignjatović, Institut za materijale i konstrukcije, Građevinski fakultet, Univerzitet u Beogradu i Nikola Blagojević, koordinator programa Klimatske promene, Pokret gorana Vojvodine. Ulogu moderatora imala je Dragana Korica, izvršni direktor, Savet zelene gradnje Srbije.


CEDEF Klimatskom panelu Srbije


Na panelu je predstavljen program “Za čistije i zelenije škole”, prikazani su primeri primene mera EE u školama, kao i delovanje Pokreta gorana vojvodine.

Svoju ekspertizu su na ovoj konferenciji pokazali Ankica Tabak, podsekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Valerija Ember, Agencija za energetiku, Grad Novi Sad i Aleksa Jeftić, Pokret gorana Vojvodine. Ulogu moderatora i govornika imao je Aleksandar Macura, osnivač RES fondacije.


Izazovi korišćenja geotermalne energije u Srbiji


Na konferenciji je prikazan program toplotnih pumpi, kao i praktičan primer njihove primena u hotelu Hilton u Beogradu, kao i u industriji.

Govornici na ovoj konferenciji bili su Danilo Miljković, udruženje “Klaster za energetsku efikasnost” i Bojan Grujički, direktor Viessmann. Moderator je bio prof. Rajko Bojčić.


Pametni gradovi i sela Srbije


U fokusu konferencije je bio koncept prvog pametnog sela u Srbiji. Prikazan je primer Solarne doline kao EE naselja, kao i e - kuće.

Govorili su prof. dr Zoltan Zavargo, predsednik udruženja “Klaster za energetsku efikasnost”, Nikola Džolev, član udruženja “Klaster za energetsku efikasnost” i Dejan Panić, savetnik predsednika Opštine Nova Crnja. Moderator je bila Maja Barać Stojanović, generalni direktor CEDEF-a.


Zašto su nam potrebne Kancelarije za energetski menadžment


Konferencija je imala za cilj da ukaže na značaj kancelarija za energetski menadžment i energetskih menadžera, kao i da prikaže primere dobre prakse.

Na poslednjoj konferenciji ovog dana učestvovali su Nikola Vujović, RES Fondacija - Mreža dobre energije i Slobodan Jerotić, energetski menadžer grada Šapca. Moderator je bila Maja Barać Stojanović, generalni direktor CEDEF-a.


PREZENTACIONI PLATO


Posetioci su imali priliku da slušaju mnoga izlaganja na Prezentacionom platou.

Prvog dana manifestacije, na Prezentacionom platou se predstavila Lidija Povržan, udruženje “Klaster za energetsku efikasnost” sa prezentacijom na temu Energetska efikasnost u preradi hrane - sušare sa toplotnom pumpom.
Dejan Vlaški, predsednik kluba Eko Kurir predstavio je koncept Bike messenger kulture u Novom Sadu u okviru teme Eko Kurir - zeleno preduzetništvo.

Vladimir Grujović, načelnik Uprave za lokalni ekonomski razvoj Grada Čačka održao je prezentaciju Energy Cities u Srbiji.
Na kraju, Dejan Panić, savetnik predsednika Opštine Nova Crnja održao je prezentaciju Nova Crnja: koncept prvog pametnog sela u Srbiji.

Drugog dana manifestacije, prvo predstavljanje na Prezentacionom platou imao je EkoVak Novi Sad - Roediger Nemačka na temu Vakuumski sistemi za odovod otpadnih voda - očuvanje i zaštita životne sredine.

Urban Zadel, rukovodilac inspekcijskog nadzora, Eco Plin Zadel imao je Prezentaciju inovativnih tehnologija: EcoPlin, Slovenija.

Među prezenterima našli su se i mladi inovatori, Đorđe Ogrizović, sa temom Uklanjanje nafte iz vode metodom hidrodinamičke kavitacije, Nikola Tepić, sa temom “Recikliraj, zasadi, prirodu nagradi” i Jovan Mitić, sa temom Unapređenje mikrotalasno-potpomognutih reakcija katalitičke dekompozicije u neapsorbujućem medijumu.

O MEĐUNARODNIM DANIMA ENERGETIKE I INVESTICIJA


ZAŠTO MDEI


  • Međunarodni dani energetike i investicija svojim učesnicima omogućavaju predstavljanje projekata i pronalaženje adekvatnih finansijskih i stručnih partnera za njihovu realizaciju.
  • Predstavljamo aktuelne i atraktivne teme i veoma bogat konferencijski program.
  • Sve je na jednom mestu! – Sve konferencije odvijaju se na jednom mestu, gde se nalaze i izlagački štandovi, te postoji interakcija između konferencija i učesnika na štandovima

KOGA MOŽETE SRESTI NA MDEI?


Međunarodni dani energetike i investicija svake godine okupljaju više od 2000 eksperata iz preko 10 zemalja – predstavnika vlada, lokalnih samouprava, relevantnih međunarodnih i domaćih finansijskih i razvojnih institucija i organizacija, privrednih subjekata, agencija, mladih inovatora i medija u oblasti energetskog i građevinskog sektora i drugih gostiju.


POGLEDAJTE KAKO SU IZGLEDALI MEĐUNARODNI DANI ENERGETIKE I INVESTICIJA TOKOM PRETHODNIH GODINA


Međunarodni dani energetike i investicija 2017

Međunarodni dani energetike i investicija 2016

Međunarodni dani energetike i investicija 2015