4. mart 2013, Beograd

CEDEF medijska konferencija

U SUSRET 5. MARTU SVETSKOM DANU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Centralno-evropski forum za razvoj, CEDEF, pod pokroviteljstvom kompanije CERESIT, a u saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, Ministarstvom građevine i urbanizma Republike Srbije, Udruženjem novinara Srbije (UNS), i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), organizovao je medijsku konferenciju: U susret 5. martu – Svetskom danu energetske efikasnosti.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.

U Srbiji postoji oko 3 miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja preko 200 kWh po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi oko 100 kWh. Kako se u zgradama troši oko 40% proizvedene energije, sektor zgradarstva je energetski najzahtevniji sektor u Evropi i Srbiji sa najvećom emisijom CO2. Stoga, glavni globalni izazov današnjice jeste smanjenje potrošnje energije postizanjem bolje energetske efikasnosti u zgradama.

Ispitivanja su pokazala da zgrade u Srbiji imaju ili jako lošu ili nikakvu izolaciju, kao i neefikasno grejanje. Postavljanje izolacije je sanaciona mera sa najvećim energetskim potencijalom. Preko krova, fasade i podruma, nedovoljno izolovane ili neizolovane kuće, gubi se i do 70% energije. Samo promenom debljine termičke izolacije sa 3 cm na 12 cm, uštedi se čak 17% energije.

CEDEF je u saradnji sa Ministarstvom građevine i urbanizma i pod pokroviteljstvom kompanije CERESIT organizovao konferenciju: „U susret 5. martu – Svetskom danu energetske efikasnosti“, sa ciljem da još jednom širu javnost podseti da je aktivna primena energetske efikasnosti od vitalnog značaja za ekonomsku i energetsku stabilnost države i društva, kao i da se još jednom istakne značajna uloga medija u širenju svesti o povećanju energetske efikasnosti.

Na Konferenciji je održana i ceremonija proglašenja pobednika CEDEF nagradnog medijskog konkursa i uručenja nagrada za najbolji medijski prilog na temu “Izolacijom do energetskih pasoša”, pod pokroviteljstvom kompanije CERESIT, a u saradnji sa Ministarstvom građevine i urbanizma Republike Srbije.

Na nagradni konkurs, koji je bio otvoren do 31. januara 2013. godine, pristiglo je 26 novinarskih priloga koji su doprineli unapređivanju informisanosti javnosti i privrede o značaju izolacije kao jednog od ključnih faktora energetske efikasnosti. Stručni žiri, većinom glasova, izglasao je najbolje medijske priloge. Za autora najboljeg medijskog priloga, proglašen je Igor Damjanić, novinar RTV Vojvodina, sa prilogom: ”Početak primene energetskih pasoša i efekti termoizolacije na zgradama i kućama u smanjenju

troškova u domaćinstvima i na računima potrošača”, koji je nagrađen studijskim putovanjem u jedno od evropskih predstavništva kompanije Henkel CERESIT. Drugo mesto je zauzela Jelena Aleksić, novinarka Novog Magazina, sa prilogom: “Kuća kao termos boca”, dok je treće mesto pripalo Slavici Panić iz Radio Užica, sa prilogom: “Toplije sa pasošem”.

Na skupu su govorili:

  • dr Dimitrije Lilić, samostalni savetnik, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne
    sredine Republike Srbije
  • Petar Jeremić, predsednik izvršnog odbora, UNS-a
  • Jovan Šarenac, izvršni direktor, Henkel Ceresit
  • Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO, CEDEF

Dr Dimitrije Lilić, samostalni savetnik, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, istakao je: „Neophodno je definisati jednoobraznu tehnologiju koja bi mogla da definiše razvoj sertifikacije u objektima, kako bi korisnici mogli dobiti informaciju u pogledu potrošnje. Potrošnja energije je mnogo veća nego što su realne potrebe u oblasti zgradarstva ne samo kod nas, već i u Evropi. Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kWh po metru kvadrtanom godišnje, što je na nivou evropskog proseka. Stari objekti nakon sanacije moraće da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po pitanju utorška energije, što se postiže dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora, stolarijom“.

„U našoj fabrici u Inđiji smo u 2013. godini počeli proizvodnju potpuno nove generacije fasadnih silikatno-silikonskih maltera. Reč je o hibridnim fasadnim malterima poslednje generacije koji kombinuju najvažnije kvalitete, kako silikonskih tako i silikatnih veziva. Krajnji korisnik ima višestruke benefite od njihovih osnovnih svojstava - vodootpornost, samo-perivost i paropropusnost. Sastav Si-Si maltera pomaže da se obezbedi dugotrajna zaštita i od bioloških uticaja, što čini malter izdržljivim i lakim za održavanje. Ovi najsavremeniji malteri, od sada se proizvode i u Srbiji i izvoziće se u zemlje u regionu", izjavio je Jovan Šarenac, izvršni direktor Henkel CERESIT.

Prema rečima Jovanke Arsić - Karišić, predsednice Upravnog odbora CEDEFa: „Standardnu praksu u građevini vode najčešće kratkoročni ekonomski razlozi, dok se održiva gradnja zasniva na principima i iskustvima dugoročnosti i održivosti, kvaliteta i efikasnosti. Stoga, je CEDEF još jednom želeo da podseti javnost da je aktivna primena energetske efikasnosti od vitalnog značaja za ekonomsku i energetsku stabilnost države i društva i da ujedno obeleži Svetski dan energetske efikasosti. Ovom prilikom takođe želim da čestitam svim učesnicima, a posebno novinarima pobednicima CERESIT nagradnog konkursa i da pozovem sve predstavnike medija da i dalje aktivno učestvuju na CEDEF medijskim takmičenjima“.

Petar Jeremić, predsednik izvršnog odbora UNSa, rekao je: „U ime UNS-a, drago mi je kada neko prepozna trud novinara koji pišu o energetskoj efikasnosti. Hvala CERESIT-u što finansijski pomaže i podržava ovakve događaje. Moram istaći da se na zadovoljstvo javnosti sve više novinara u poslednje vreme bavi ovom temom pružajući neophodne informacije o važnosti energetske efikasnosti“.

partneri