26. mart 2015, Kruševac

Godišnji CEDEF Program za gradove i opštine Srbije „LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA“ 2015

II CEDEF Konvencija – Kruševac

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF je organizovao II Konvenciju u Kruševcu u okviru Godišnjeg CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije - LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA 2015. Pokrovitelji Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Ministarstvo rudarstva i energetike RS, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS i Agencija za zaštitu životne sredine RS.

Više od 300 učesnika iz 57 lokalnih samouprava je prisustvovalo skupu na kojem je predstavljeno preko 360 infrastrukturnih projekata i projekata u domenu energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Po završetku plenarnog dela, u roku od 2 sata, predstavnici opština, potencijalni finansijeri i kompanije partneri su održali više od 300 direktnih sastanaka.

“Jedan od ciljeva ovog skupa je da se na jednom mestu povežu predstavnici opština i gradova, odnosno nosioci projekata sa finansijerima i nosiocima tehnologija - kompanijama kao što su Telekom Srbija, Minel Schreder, Miteco, Knauf Insulation, Naue Opticus, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, Viessmann i LG. Tako će biti podstaknuti kapaciteti opština i gradova, javno komunalnih preduzeća i javnih ustanova Srbije koji će odgovornim i odlučnim vođstvom postati konkurentni i održivi gradovi a u cilju boljeg kvaliteta života i podizanja životnog standarda svih građana”, rekla je Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEFa.

Skup je otvorio i pozdravio Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca.

Program II Konvencije možete preuzeti ovde.

Prezentacije govornika možete preuzeti ovde.

Fotografije sa skupa možete pregledati ovde.

Predstavnicima dvadeset lokalnih samouprava uručena je Povelja „Lider održivog razvoja“, kao potvrda za ostvarenje izuzetnih rezultata u oblasti odživog „zelenog“ razvoja, odnosno razvoja i primene obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i vodama na svojoj teritoriji. Opštine i gradovi dobitnici su:

1. Bela Palanka - povelju je primio Goran Miljković, predsednik opštine
2. Boljevac - povelju je primio dr Nebojša Marjanović, predsednik opštine
3. Bujanovac - povelju je primio Nagip Arifi, predsednik opštine
4. Ćićevac - povelju je primio Slavoljub Simić, zamenik predsednika opštine
5. Ćuprija - povelju je primio Ninoslav Erić, predsednik opštine
6. Dimitrovgrad - Saša Mančev, predstavnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj
7. Kladovo - Radovan Arežina, predsednik opštine
8. Kruševac - Dragi Nestorović, gradonačelnik
9. Leskovac - Đorđe Stanković, predstavnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj
10. Malo Crniće - Dragan Mitić, predsednik opštine
11. Niš - Ljuba Slavković, zamenik gradonačelnika
12. Paraćin - Jugoslav Lukić, zamenik predsednika opštine
13. Petrovac na Mlavi - Radiša Dragojević, predsednik opštine
14. Požarevac - Aleksandra Đorđević, predstavnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj
15. Ražanj - Dobrica Stojković, predsednik opštine
16. Smederevo - dr Jasna Avramović, gradonačelnik
17. Sokobanja - Dimitrije Lukić, predsednik opštine
18. Trstenik - Miroslav Aleksić, predsednik opštine
19. Varvarin - Zoran Milenković, predsednik opštine
20. Zaječar - Velimir Ognjenović, gradonačelnik
Dobitnici Povelje na II Konvenciji
IZJAVE GOVORNIKA KONVENCIJE

Branko Stefanović, direktor Funkcije za velike poslovne korisnike Telekoma Srbija smatra da je povezivanje odgovornih partnera nužan preduslov za stabilan i ravnomeran regionalni razvoj: „Telekom Srbija u taj partnerski odnos unosi posvećenost i inovativan pristup, kako bi zajednički pronašli optimalna ICT rešenja bez obzira na složenost zahteva. Gradovi budućnosti, danas ih već nazivaju ´smart cities´, jesu oni koji nastoje da primene savremena ICT rešenja u najrazličitijim aspektima života građana, od javnog prevoza do zdravstva, kako bi time doprineli održivom i svestranom razvoju svojih zajednica. Sveobuhvatnu povezanost jedino može da im obezbedi naša kompanija, koja je lider u pružanju objedinjenih telekomunikacionih rešenja, kako za privatne, tako i za poslovne korisnike“.

„Saradnja sa lokalnim samoupravama predstavlja važan element naše strategije kreditiranja privrede, što potvrđuje i vodeća pozicija Banca Intesa u delu finansiranja opština i gradova sa tržišnim učešćem od gotovo 50%. Do sada smo u ovom segmentu realizovali oko 150 miliona evra kredita kojima smo podržali više od 300 različitih projekata, uključujujući i brojne projekte zaštite životne sredine. Poseban akcenat stavljamo na inicijative za unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, i u te svrhe smo klijentima obezbedili povoljne uslove finansiranja zavaljujući kreditnim linijama Evropske banke za obnovu i razvoj i nemačke razvojne banke KfW“, izjavio je Darko Ivković, menadžer za lokalnu samoupravu i javna preduzeća u Banca Intesa.

Nemanja Vignjević, menadžer energetskog sektora, DDOR Novi Sad je rekao da je nedovoljna svest građana o nužnosti osiguranja, kako privatnih osoba tako i poslovnih subjekata, dodatno potvrđena i u primeru poslednjih katastrofalnih poplava. “Nama koji se bavimo osiguranjem stoga je jedan od najvažnijih zadataka stalno informisanje javnosti o potrebi i benefitima osiguranja. Materijalna situacija građana nije zavidna, ali je takođe veoma nezavidna i situacija kada u trenu izgubite ne daj bože život ili sve što ste godinama mukotrpno i vredno sticali. U svakom slučaju i o osiguranju treba misliti na vreme. Kada se desi nešto loše, a ljudi nisu zaštitili sebe i imovinu, svaka reakcija i sanacija postaju mnogo teži. Zato je jedna od najvažnijih misija Kompanije „DDOR Novi Sad“ da edukacije stanovništvo”, rekao je Vignjević.

Knauf Insulation, internacionalni proizvođač izolacionih materijala, uputio je predstavnike lokalnih samouprava u nedavno unapređenu regulativu o energetskoj efikasnosti i zaštiti od požara i predstavio optimalna rešenja sa kamenom mineralnom vunom za energetsku sanaciju javnih zgrada. “S obzirom na to da zgrade u Srbiji troše daleko više energije od evropskog proseka, u čemu nažalost prednjače objekti javne namene, jasan je interes lokalnih samouprava da unaprede energetske performanse javnih zgrada upotrebom savremenih izolacionih materijala”, rekao je Goran Prolić, menadžer razvoja aplikacija, Knauf Insulation.

Andrej Đuretić, direktor marketinga, Minel-Schréder je rekao: „Kompanija Minel-Schréder, član Schréder grupe, je lider u oblasti spoljnog osvetljenja na ovim prostorima već skoro pola veka. Pored proizvodnje svetiljki i kontrolnih sistema za upravljanje i nadzor u uličnom osvetljenju, kao i usluga fotometrijskog projektovanja, kompanija izrađuje tehnoekonomske studije isplativosti rekonstrukcija Javnog osvetljenja u našim opštinama. Na osnovu naših studija i uz povoljan model finansiranja, u mogućnosti smo da ponudimo opštinama kompletno rešenje koje podrazumeva kratak period otplate i energetski i ekološki efikasno rešenje koje obezbeđuje značajne uštede u potrošnji električne energije“.

Miodrag Mitrović, predsednik, Miteco je rekao: ,,Kompanija Miteco ima višegodišnje iskustvo u radu sa različitim industrijama. Tako smo tokom proteklih godina, na teritorijama opština koje su prisutne ovde na CEDEF konvenciji, pružili brojne usluge zbrinjavanja različitih vrsta otpada kao što su hemijski, farmaceutski otpad, otpadna ulja i maziva, PCB, istorijski otpad. To je upravo i fokus kompanije Miteco za 2015. godinu: briga o lokalnim zajednicama i uklanjanje pre svega „istorijskog“ zagađenja, koje je ostalo u firmama koje su prestale sa radom, ili ne rade jer su dugi period u restruktuiranju. Svima njima smo u mogućnosti da ponudimo naše usluge trajnog zbrinjavanje industrijskog i opasnog otpada, sanaciju istorijskog zagađenja, dekontaminaciju i reciklažu el. energetskih uređaja i trajno zbrinjavanje PCB uređaja i opreme, na najefikasniji način, uz najsavremenije metode i garanciju kvaliteta’’.

Marko Popović iz kompanije Naue Opticus je naglasio da je Naue Opticus svetski lider u proizvodnji i implementaciji geosintetičkih materijala koji su bili, jesu ili će biti u izgradnji. Tome svedoči činjenica da poseduju sve sertifikate koji su važni u ovoj oblasti. “Najznačajniji segment u našem radu je implementacija materijala geomreže i geokompoziti u putnoj i železničkoj infrastrukturi. Ti materijali su u različitim nosivostima, a kao pozitivni primeri služe izgradnji složene saobraćajne petlje, zatim izgradnji autoputeva, železničkih pruga, vodotokova, brana i odbrana od poplava”, rekao je Popović.

Nenad Črnila, regionalni menadžer za projekte LG Electronics Srbija, istakao je: “U našem fokusu je da nove tehnologije uđu u svet svih nas koji odlučujemo o velikim projektima. Za LG Electronics Srbija vodeća tehnologija je VRF tehnologija četvrte generacije, koja rapidno menja svoje karakteristike i prilagođava se potrebama tržišta, a od 2011. potpuno menja svoje osobine. Ono što je takođe bitno jeste permanentna obuka koja je u svakom trenutku dostupna za zainteresovane strane. LG je omogućio i poseban softver kojim se predviđa potrošnja energije, to je program koji je nov na našem tržištu i omogućava da pomoću aplikacije otprilike možete predviditi kolika je potrošnja toplotne energije u nekom objektu“.

Bojan Grujički, direktor kompanije Viessmann je naglasio da u Srbiji ne postoji opština koja danas nema problem sa grejanjem. Kompanija Viessman već 100 godina unazad proizvodi i implementira visokoefikasne sisteme za grejanje koji u značajnoj meri mogu da dovedu do ušteda, naročito u javnim objektima koji su ujedno i najveći potrošači.partneri
  • agencija za zastitu zivotne sredine
  • ddor_novi_sad
  • lg
  • bovan_consulting
  • mems
  • ekapija