26. februar 2015, Sremska Mitrovica

Godišnji CEDEF Program za gradove i opštine Srbije „LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA“ 2015

I CEDEF Konvencija – Sremska Mitrovica

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, Odborom za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine Republike Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Privrednom komorom Vojvodine, organizovao je prvu od planiranih pet Konvencija u okviru godišnjeg programa „Lideri održivog razvoja“. Grad Sremska Mitrovica je bio domaćina ovog skupa.

U prostorijama Gradske uprave u Sremskoj Mitrovici preko 250 učesnika podržalo je ovaj potpuno nov i svež događaj u Srbiji koji je okupio predstavnike 27 opština. Na skupu je predstavljeno i 162 projekta u domenu energetske efikasnosti, primene obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Prvu Konvenciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Miodrag Poledica, a pozdravnu reč je uputio domaćin skupa Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice i Ratko Filipović, predsedik Privredne komore Vojvodine.

CEDEF je okupio kompanije koje su premne da značajno doprinesu uštedama i postizanju sveukupne efikasnosti u lokalnim samoupravama: Telekom Srbija, Minel Schreder, Miteco, Knauf Insulation, Naue Opticus, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, Viessmann, LG, Arup.

Na skupu je za samo 90 minuta ostvareno čak 120 simultanih direktnih sastanaka predstavnika opština i nosioca naprednih tehnologija, što ovaj skup čini jedinstvenim na ovim prostorima. CEDEF će organizovati još 4 ovakva skupa čime će sve opštine biti uključene u Program Lideri održivog razvoja. Sledeće konvencije su planirane da budu realizovane u Kruševcu, Čačku, Zrenjaninu i Beogradu.

Program I Konvencije možete preuzeti ovde.

Prezentacije govornika možete preuzeti ovde.

Fotografije sa skupa možete pregledati ovde.

Predstavnicima devet lokalnih samouprava uručena je Povelja „Lider održivog razvoja“, kao potvrda za ostvarenje izuzetnih rezultata u oblasti odživog „zelenog“ razvoja, odnosno razvoja i primene obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i vodama na svojoj teritoriji. Opštine i gradovi dobitnici su:

1. Kula - povelju je primio Velibor Milojičić, zamenik predsednika opštine
2.Novi Sad - povelju je primila Ljubica Topalov, načelnik Gradske uprave za komunalne delatnosti
3. Ruma - povelju je primio Slađan Mančić, predsednik opštine
4. Sombor - povelju je primio Saša Todorović, gradonačelnik
5. Srbobran – povelju je primio Zoran Mladenović, predsednik opštine
6. Sremski Karlovci – u ime predsednika opštine Milenka Filipovića. Povelju je preuzeo Rajko Mariković, zamenik predsednika opštine
7. Sremska Mitrovica – povelju je primio Branislav Nedimović, gradonačelnik
8. Šabac – povelju je primio Nebojša Zelenović, gradonačelnij
9. Vrbas – povelju je primio dr Bratislav Kažić, predsednik opštine

Medijska podrška omogućila je da se o atmosferi na Konvenciji sazna u celoj zemlji i regionu i upozna javnost o Programu koji će trajati tokom cele godine.

IZJAVE GOVORNIKA KONVENCIJE

“Dinamični lideri sadašnjice koji vode opštine i gradove su suočeni sa sve većim socijalnim, ekonomskim i ekološkim izazovima. Program LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA prepoznaje izuzetno zalaganje lidera gradova i opština u rešavanju ovih problema, uz primenu novih formi finansiranja, najsavremenijih tehnologija razvoja i postojećih domaćih i svetskih iskustava. Prave vođe za nove izazove nalaze nova rešenja, nove investicije, finansiranje i nova partnerstva u čemu su partnerstva javnog i privatnog sektora ključni faktor uspeha u celom svetu kako bi se obezbedio održivi razvoj. Zato smo na jednom mestu okupili najbolje kompanije koje mogu dodatno  naglasila je Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF-a.

Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izjavio da ova Konvencija pravi način da se čuju potrebe svih zainteresovanih strana - i lokalnih samouprava, kompanija partnera i finansijera. “Treba iskoristiti mogućnost kada na jednom mestu imamo čak 27 opština i 162 projekta u domenu energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije ostvarimo što bolju komunikaciju i dođemo do realizacije projekata u cilju održivog razvoja naših lokalnih samouprava i Srbije”, rekao je Poledica i podržao inicijativu CEDEFa u realizaciji Programa Lideri održivog razvoja.

Branko Stefanović, direktor Funkcije za velike poslovne korisnike Telekom Srbija, izrazio je zadovoljstvo što Telekom Srbija učestvuje na ovakvom skupu. “Telekom Srbija je strateški opredeljen ka stalnom obogaćivanju korisničkoh iskustva kroz ponudu usluga zasnovanih na savremenim tehnologijama, kako za pojedinačne, tako i za poslovne korisnike. Naša tradicija i dostupnost kvalitetnih usluga, kao i primena naprednih tehnologija, predstavljaju ujedno osnov za povećanje dobrobiti i ostvarenje ciljeva svih interesnih strana, među kojima su i naši partneri u lokalnoj zajednici. Uvereni smo takođe da se kao posebna pogodnost prepoznaje i sveobuhvatnost usluge Telekoma Srbija– sve što je korisnicima telekomunikacionih usluga potrebno, mogu pronaći na jednom mestu”.

Andrej Đuretić, direktor marketinga u kompaniji Minel Schreder, izjavio je: ”Kompanija Minel-Schréder, član Schréder grupe, je lider u oblasti spoljnog osvetljenja na ovim prostorima već skoro pola veka. Pored proizvodnje svetiljki i kontrolnih sistema za upravljanje i nadzor u uličnom osvetljenju, kao i usluga fotometrijskog projektovanja. Kompanija Minel-Schréder izrađuje tehnoekonomske studije isplativosti rekonstrukcija Javnog osvetljenja u našim opštinama. Na osnovu naših studija i uz povoljan model finansiranja, u mogućnosti smo da ponudimo opštinama kompletno rešenje koje podrazumeva kratak period otplate i energetski i ekološki efikasno rešenje koje obezbeđuje značajne uštede u potrošnji električne energije”.

Slobodan Plavšić, zamenik direktora filijale Srem, DDOR Novi Sad je rekao da je nedovoljna svest građana o nužnosti osiguranja, kako privatnih osoba tako i poslovnih subjekata, dodatno potvrđena i u primeru poslednjih katastrofalnih poplava. “Nama koji se bavimo osiguranjem stoga je jedan od najvažnijih zadataka stalno informisanje javnosti o potrebi i benefitima osiguranja. Materijalna situacija građana nije zavidna, ali je takođe veoma nezavidna i situacija kada u trenu izgubite  ne daj bože život ili sve što ste godinama mukotrpno i vredno sticali. U svakom slučaju i o osiguranju treba misliti na vreme. Kada se desi nešto loše, a ljudi nisu zaštitili sebe i imovinu, svaka reakcija i sanacija postaju mnogo teži. Zato je jedna od najvažnijih misija Kompanije „DDOR Novi Sad“ da edukacije stanovništvo”, rekao je Plavšić.

Milorad Božić, v.d. generalnog direktora kompanije Miteco, istakao je da su ovakvi skupovi od velikog značaja budući da kompanija Miteco ima višegodišnje iskustvo u radu sa različitim industrijama, pre svega sa prehrambenom, farmaceutskom, hemijskom, građevinskom, sa industrijom boja i lakova, kao i sa preduzećima koja se bave prenosom i distribucijom električne energije. “Fokus kompanije za 2015. godinu je upravo upravljanje otpadom i briga za zaštitu životne sredine u lokalnim zajednicama i lokalnim samoupravama, zato smo danas ovde’’, izjavio je Milorad Blažić.

Marko Popović, predstavnik Naue Opticus, naglasio je da je Naue Opticus svetski lider u proizvodnji i implementaciji geosintetičkih materijala koji su bili, jesu ili će biti u izgradnji. Tome svedoči činjenica da poseduju sve sertifikate koji su važni u ovoj oblasti. “Najznačajniji segment u našem radu je implementacija materijala geomreže i geokompoziti u putnoj i železničkoj infrastrukturi. Ti materijali su u različitim nosivostima, a kao pozitivni primeri služe izgradnji složene saobraćajne petlje, zatim izgradnji autoputeva, železničkih pruga, vodotokova, brana i odbrana od poplava”, rekao je Popović.

Darko Ivković, menadžer za javni sektor, Banca Intesa je rekao: „Banca Intesa zauzima vodeću poziciju na domaćem tržištu u pogledu kreditiranja lokalnih samouprava sa učešćem od gotovo 50% u ukupno odobrenim pozajmicama ovom delu privrede, odnosno oko 150 miliona evra kredita koje je do sada plasirala kako bi pomogla realizaciju više od 300 projekata. Unapređenje energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i zaštita životne sredine čine važan deo kreditiranja ovog segmenta klijenata, u prilog čemu govore i specijalizovane kreditne linije koje Banka nudi u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama - nemačkom razvojnom bankom KfW i Evropskom bankom za obnovu i razvoj“.

Goran Prolić, menadžer razvoja aplikacija u kompaniji Knauf Insulation, rekao je da je Knaf Insulation uputio predstavnike lokalnih samouprava u nedavno unapređenu regulativu o energetskoj efikasnosti i zaštiti od požara, i predstavio optimalna rešenja sa kamenom mineralnom vunom za energetsku sanaciju javnih zgrada.

Bojan Grujički, direktor kompanije Viessmann je naglasio da u Srbiji ne postoji opština koja danas nema problem sa grejanjem. Kompanija Viessman već 100 godina unazad proizvodi i implementira visokoefikasne sisteme za grejanje koji u značajnoj meri mogu da dovedu do ušteda, naročito u javnim objektima koji su ujedno i najveći potrošači.

Nenad Črnila, regionalni menadžer za projekte LG Electronics Srbija, istakao je:“U našem fokusu je da nove tehnologije uđu u svet svih nas koji odlučujemo o velikim projektima. Za LG Electronics Srbija vodeća tehnologija je VRF tehnologija četvrte generacije, koja rapidno menja svoje karakteristike i prilagođava se potrebama tržišta, a od 2011. potpuno menja svoje osobine. Ono što je takođe bitno jeste permanentna obuka koja je u svakom trenutku dostupna za zainteresovane strane. LG je omogućio i poseban softver kojim se predviđa potrošnja energije, to je program koji je nov na našem tržištu i omogućava da pomoću aplikacije otprilike možete predviditi kolika je potrošnja toplotne energije u nekom objektu“.

Aleksandar Bajović, predstavnik. kompanije ARUP je izjavio: “Arup je globalna kompanija koja pruža konsultantske usluge na multidisciplinarnim projektima u svim oblastima građevinske industrije. Mi smo nezavisna kompanija i nismo vezani za određenog dobavljača ili građevinske izvođače.  Ovo nam omogućava da Klijentima pružimo potpuno nezavisno i nepristrasno gledište i punu transparentnost. Širom sveta imamo za cilj da obezbedimo dosledne multidisciplinarne usluge, koje uključuju i našu brigu o životnoj sredini. Arup je posvećen održivom projektovanju i promovisanju inicijative održivosti. U Arupu verujemo da je integrisano projektovanje ključ za uspešne projekte. Što više specijalista je uključeno, projekat postaje složeniji – tako da je od vitalnog značaja holistički pristup”.partneri
  • agencija za zastitu zivotne sredine
  • ddor_novi_sad
  • lg
  • bovan_consulting
  • mems
  • ekapija