5. april 2013, Kruševac

CEDEF Investiciono poslovni skup
MODELI INVESTIRANJA U EE I OIE - solarna energija i drugi obnovljivi izvori u Srbiji

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, u saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije, SIEPA, Elektroprivredom Srbije, EPS, opštinom Vrnjačka Banja i gradom Kruševcem organizovao je Investiciono poslovni skup: MODELI INVESTIRANJA U EE I OIE - solarna energija i drugi obnovljivi izvori u Srbiji, 5. aprila 2013. u Kruševcu.

Prezentacije možete pogledati ovde.

Program konferencije se nalazi ovde.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.

USAID Priručnik za lokalne vlasti - Sprovođenje projekata energetske efikasnosti kroz javno-privatno partnerstvo. Možete pogledati ovde.

Skup je pozdravio Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca iskazujući veliko zadovoljstvo da se jedan ovako značajan skup održava upravo u Kruševcu.

Na skupu su još govorili:

 • Jovanka Arsić - Karišić, predsednik UO CEDEF
 • dr Zoran Stajić, profesor, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Nišu,
 • Filip Kuntić, savetnik za strane direktne investicije, SIEPA
 • dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora, JP Elektroprivreda Srbije
 • Jelena Marinković, specijalista za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, Schneider Electric,
 • Branko Vukićević, inženjer prodaje, Henkel Ceresit
 • Metod Škerjanec, direktor prodaje, Gorenje Solar
 • Vera Ristić, nosilac projekta najveće elektrane u Srbiji, Eco Global
 • Marija Tasić, advokatska kancelarija specijalizovana za ESCO ugovore i ugovore o JPP iz oblasti EE i OIE, Babić & Tasić,
 • dr Bojan Ivanović, pomoćnik direktora, Direkcija za distribuciju električne energije Beograd
 • Milić Radosavljević, šef kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i energetski menadžer opštine Ćićevac, član Akcionog odbora MEMSa

 
Filip Kuntić, savetnik za strane direktne investicije, SIEPA je naglasio:„ Srbija ima veliki potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije, međutim ova oblast je još uvek u početnim fazama razvoja. Tržište obnovljivih izvora energije je nezasićeno, što otvara prostor za veliki broj novih investicija. SIEPA je, kao agencija koja se jednim delom bavi podsticanjem investiranja u Srbiji, odavno shvatila potencijal ove oblasti i već pruža značajnu institucionalnu podršku projektima koji se bave obnovljivim izvorima energije, a to će nastaviti da čini i ubuduće”.

Dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora, JP Elektroprivreda Srbije je govorio o proizvodnim kapacitetima kao i o sve većoj potrošnji električne energije, naglasivši posebno disparitet između proizvodnih snaga i potrošnje ne samo kod nas nego i šire. „Država je poslednjih godina stvorila regulatorne okrivre, kako bi olakšala ulaganja u EE projekte i dobijanje električne energije iz obnovljivih izvora. EPS je proizveo značajnu količinu energije iz OIE. Proizvodnja solarne energije je budućnost i sve više sredstava će se ulagati na istraživanjima u tom polju“.

Dragoljub Damljanović, direktor, Schneider Electric istakao je: „Upotreba obnovljivih izvora energije, naročito energije vode i sunca u Srbiji ima veliki potencijal. U okruženju solarne farme su već realnost. U Italiji je kompanija Schneider Electric već realizovala projekat jedne od najvećih solarnih farmi u Evropi snage 43MW. Aktivnim učešćem u projektima na poljima solara, mini hidroelektrana i elektrana na biomasu Schneider Electic doprinosi globalnom cilju smanjenja emisije štetnih gasova”.

Jovan Šarenac, izvršni direktor, Henkel Ceresit izjavio je: “Neophodnost racionalne upotrebe energije tema je od izuzetnog značaja u skoro svim oblastima života. U vremenu kada sve ubrzanije gubimo bitku sa preostalim zalihama prirodnih resursa, značaj solarne energije dobija na važnosti. Henkel sa svojim ključnim brendom sektora Adhezivi tehnologije, Ceresit, već dugi niz godina aktivno podržava racionalnu upotrebu energije, što pokazuje i saradnja sa CEDEF-om i Alijansom za energetsku efikasnost. Sektor zidarstva je energetski najzahtevniji sektor, kako globalno, tako i u Srbiji, a na koji odlazi više od 40 odsto ukupne potrošnje energije. Stoga, Henkel uspešno prati trendove u proizvodnji, omogućava smanjenu potrošnju energije preko 40 odsto i nudi dugoročna rešenja kroz uštedu energenata, kao i kroz uštedu u domaćinstvima”

Metod Škerjanac, direktor prodaje, Solar, Gorenje Group izjavio je: “U Gorenje Solaru, sa iskustvom u postavljanju preko 80 elektrana širom Slovenije i regiona, radujemo se da vidimo da su se i u Srbiji stvorili zakonski uslovi za prelazak na sunčanu energiju. Uz ovaj podsticaj države, nove tehnologije koje su svakog dana sve dostupnije i neophodnu edukuaciju stanovništva uskoro očekujemo da će i Srbija intenzivno koristiti sunčanu energiju. U Gorenje Solaru već primećujemo veliko interesovanje investitora sa ovih prostora, koji su shvatili i značaj i isplativost ulaganja u sunčane elektrane. Posebno nas raduje da se ne radi samo o velikim elektranama, nego da postoji interesovanje i vlasnika porodičnih kuća, jer je u tim malim sistemima budućnost. Danas širom Evrope vidimo skoro svaku kuću sa svojom solarnom elektranom na krovu, što domaćinstva čini nezavisnim od cena energenata na tržištu i obezbeđuje im besplatnu energiju za napajanje svih električnih aparata u kući, a ne predstavlja veliko opterećenje za elektromrežu”

Vera Ristić, nosilac projekta najveće solarne elektrane u Srbiji, Eco Global rekla je: „Kako Kuršumlija ima najviše sunčanih dana u Evropi, Eco Global je prepoznao mogućnost i investirao u izgradnju najveće solarne elektane u Srbiji, kapaciteta od 2MW sa instalisanih 8100 solarnih panela. Radi se o veoma značajnoj investiciji, u iznosu od preko 3,5 miliona evra u obnovljive izvore energije, koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta”

Jovanka Arsić - Karišić, predsednik UO CEDEF rekla je: „Iako Srbija raspolaže velikim potencijalom u oblasti EE i OIE još uvek je mali broj realizovanih projekata, stoga, CEDEF je organizovao skup s ciljem da se široj i stručnoj javnosti, kao i nosicoima projekata predstave modeli investiranja u EE i OIE kako bi se stimulisalo i olakšalo finansiranje u zelenu energiju“.

Investicioni skup bio je usmeren na projekte iz oblasti solarne energije i imao je za cilj da omogući gradovima, opštinama, lokalnim i regionalnim samoupravama i mnogim drugim nosiocima projekata i potencijalnim investitorima da se neposredno susretnu i konkretno razgovaraju o modelima saradnje. Prvi deo Skupa bio je posvećen predstavljanju različitih modela investiranja, kao što su ESCO ugovori ili ugovori o javno-privatnom partnerstvu, dok se drugi deo Skupa odnosio na interaktivni rad, međusobne susrete, B2B sastanke i predstavljanje investicionih projekata u Srbiji iz solarne energije. Posebno ističemo učešće članova MEMS, Mreže energetskih menadžera Srbije, koji su predstavili investicione projekte svojih gradova i opština.

Kao podstrek inovativnosti i sve većem korišćenju EE i OIE, CEDEF je predstavio učenički projekat tehničke škole RADE METALAC, gde su srednjoškolci napravili svoj solarni panel.

Prve feed-in-tarife za solarnu energiju u Srbiji su donete još 2009. godine, a 2012. su promenjene i sada iznose 16,25 evrocenta po 1 kWh. Ugovorna obaveza o otkupu električne energije po povlašćenoj ceni traje 12 godina. Predloženo je da se energija iz solarnih kolektora na objektima otkupljuje po ceni od 20,66 evrocenti za objekte instalisane snage do 0,03 MW, a za objekte od 0,03 do 0,5 MW po ceni od 9,38 do 20,94 evrocenta.

CEDEF je organizovao skup s ciljem da pruži veći podstrek solarnim projektima, kako bi se unapredila investiciona klima, istakli potencijali gradova i opština u Srbiji i stavila u fokus sve značajnija oblast investiranja u „zelenu energiju“. Zelene investicije su gradovima neophodne jer, osim što povećavaju stopu privrednog rasta i zaposlenosti, one pospešuju konkurentnost tih gradova i ukupni know how, uvećavaju poreski prihod i omogućavaju transfer moderne tehnologije.

S obzirom  da je u Srbiji emisija solarne energije za 40% veća od evropskog proseka, zainteresovanost investitora je velika, ali još uvek je mali broj potpuno sprovedenih projekata. Potencijal solarne energije je 16,7% od ukupnog korisnog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji. Kada bi svako peto domaćinstvo u Srbiji postavilo solarni panel površine 4 m², bilo bi omogućeno generisanje 1750 GWh energije uz istovremeno smanjenje emisije CO2 za 2,3 miliona tona na godišnjem nivou, što je veoma značajno.

Investicionom skupu prisustvovali su predstavnici međunarodnih investicionih fondova, međunarodnih finansijskih institucija, inostranih i domaćih poslovnih asocijacija, ekonomski atašei diplomatskih predstavništava u Srbiji, lokalne samouprave, biznis lideri i mediji.

Investicioni skup predstavlja savremeni instrument za unapređenje investicione klime u Republici Srbiji, i upoznavanje sa sve značajnijom oblašću investiranja u „zeleno“, koja pruža velike šanse za nova radna mesta i nove tehnologije. Osim toga, nezaobilazna je u borbi protiv klimatskih promena i u skladu sa EU standardima.

Energija koju Sunce tokom godine emituje na 1 m² krova kuće u Srbiji jednaka je energiji koja se dobije sagorevanjem 130 litara nafte – a pri tome je kao resurs potpuno besplatna. Prosečna dnevna energija globalnog zračenja na ravnu površinu tokom zimskih dana se kreće između 1,1 kWh/m² na severu i 1,7 kWh/m² na jugu, a tokom letnjeg perioda između 5,4 kWh/m² na severu i 6,9 kWh/m² na jugu. Radi poređenja, prosečna vrednost globalnog zračenja za teritoriju Nemačke je oko 1000 kWh/m², dok vrednost za Srbiju je 1400 kWh/m². U zemljama u okruženju Srbije najviše Austrija i Grčka koriste solarnu energiju. U Austriji i Grčkoj se godišnje instalira preko 520.000 m² toplotnih solarnih kolektora, što daje preko 400 MW godišnje instalirane snage.

partneri