30. jun 2015, Čačak

Godišnji CEDEF Program za gradove i opštine Srbije „LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA“ 2015

IV CEDEF Konvencija – Čačak

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF je organizovao IV Konvenciju u Čačku u okviru Godišnjeg CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije - LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA 2015. Pokrovitelji Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Ministarstvo rudarstva i energetike RS, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS i Agencija za zaštitu životne sredine RS.

Oko 200 učesnika iz 30 lokalnih samouprava je prisustvovalo skupu na kojem je predstavljeno preko 250 infrastrukturnih projekata i projekata u domenu energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Po završetku plenarnog dela, tokom 2 sata, predstavnici opština, potencijalni finansijeri i kompanije partneri su održali više od 100 direktnih sastanaka.

Jedan od ciljeva ovog skupa je da se na jednom mestu povežu predstavnici opština i gradova, odnosno nosioci projekata sa finansijerima i nosiocima tehnologija – 9 vodećih domaćih i svetskih kompanija: Telekom Srbija, Minel Schreder, Miteco, Knauf Insulation, Naue Opticus, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, Viessmann i LG. Tako će biti podstaknuti kapaciteti opština i gradova, javno komunalnih preduzeća i javnih ustanova Srbije koji će odgovornim i odlučnim vođstvom postati konkurentni i održivi gradovi a u cilju boljeg kvaliteta života i podizanja životnog standarda svih građana.

Skup je otvorio Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije: “Srbija ne može da se razvija samo gradnjom velikih infrastrukturnih objekata, kao što su autoputevi, brze pruge, velike luke na Dunavu, već potrebno je ravnomerno, na održivi način razvijati i lokalne sredine, graditi vodovode, kanalizacione mreže, deponije, lokalne puteve, obnavljati ili graditi nove škole, obdaništa, domove kulture itd. Samo razvojem lokalnih sredina možemo disperzno poboljšati investicionu klimu, dovesti nove ulagače, ali ne samo u Beograd, Novi Sad i druge velike gradove, već treba da stremimo ka privlačenju ulagača – domaćih i stranih - i u manje sredine.”, rekao je državni sekretar. “U pripremi su Zakon o izmenama i dopunama zakona o državnom premeru i katastru, Zakon o konverziji zemljišta i Zakon o legalizaciji. Pripremamo i novi zakon o komunalnoj delatnosti. Svi ovi zakoni imaju iste ciljeve: stvaranje bolje investicione klime, a što će obezbediti otvaranje novih radnih mesta”, rekao je Imre Kern i dodao: “Po mom dubokom ubeđenju, ako će današnja konvencija doprineti ubrzanoj implementaciji projekata, ako će omogućiti pronalaženje partnera za razvojne programe lokalnih samouprava, ne samo sa strane isporučioca tehnologija, nego i finansijskih organizacija, već je postignut cilj”.

Program IV Konvencije možete preuzeti ovde.

Prezentacije govornika možete preuzeti ovde.

Fotografije sa skupa možete pregledati ovde.

Predstavnicima 20 lokalnih samouprava uručena je Povelja „Lider održivog razvoja“, kao potvrda za ostvarenje izuzetnih rezultata u oblasti odživog „zelenog“ razvoja, odnosno razvoja i primene obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i vodama na svojoj teritoriji. Opštine i gradovi dobitnici su:

1. Čačak – Vladimir Grujović, načelnik gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj
2. Čajetina – Dušan Gavrić, specijalista strukovni inženjer zaštite životne sredine
3. Gornji Milanovac - Milisav Mirković, predsednik opštine
4. Ivanjica, Milinko Mijailović , zamenik predsednika opštine
5. Koceljeva - Vladimir Bojić , načelnik
6. Kragujevac - Nataša Pešić, načelnik za upravljanje projektima
7. Kraljevo - Sreten Jovanović, predsednik Skupštine grada
8. Lajkovac - Živorad Bojičić, predsednik opštine
9. Loznica - Tomislav Arnautović, član Gradskog veća
10. Lučani - Milivoje Dolović, zamenik predsednika opštine
11. Mionica - Ivana Kovačević, pomoćnik predsednika opštine
12. Nova Varoš - Dimitrije Paunović, predsednik opštine
13. Osečina - Nenad Stevanović, predsednik opštine
14. Požega - Milovan Mićović, predsednik opštine
15. Sjenica - Hazbo Mujović, predsednik opštine
16. Topola - Dragan Živanović, predsednik opštine
17. Užice - Tihomir Petković, gradonačelnik
18. Rača - Dragan Stevanović, predsednik opštine
19. Velika Plana - Dejan Šulkić, predsednik opštine
20. Vrnjačka Banja - Dušan Stevanović, pomoćnik predsednika opštine
Dobitnici Povelje na IV Konvencijipartneri
  • agencija za zastitu zivotne sredine
  • ddor_novi_sad
  • lg
  • bovan_consulting
  • mems
  • ekapija