prethodni_dogadjajiGodina:   2018 | 2017 |  2016 |  2015 |  2014 |  2013 |  2012


Upravljanje komunalnim otpadom

17. decembar 2013, Beograd

CEDEF i PKS Prva javna debata

UPRAVLJANJE KOMUNALNIM OTPADOM U REPUBLICI SRBIJI - KOJIM PUTEM IDE SRBIJA

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije PKS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva i urbanizma i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV je organizovao prvu od šest javnih debata na temu upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom u Republici Srbiji: UPRAVLJANJE KOMUNALNIM OTPADOM U REPUBLICI SRBIJI - kojim putem ide Srbija. Planirano je da se ciklus javnih debata održi u šest sesija, počevši od 17. decembra 2013. do 5. juna 2014. godine.


komunalna energetika samit

11. decembar 2013, Ub

CEDEF Samit

TREĆI CEDEF SAMIT ENERGETSKIH MENADŽERA SRBIJE - ODRŽIVA ENERGIJA ZA SVE: KOMUNALNA ENERGETIKA

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV, a u saradnji sa Opštinom Ub organizovao je Treći CEDEF Samit energetskih menadžera Srbije - ODRŽIVA ENERGIJA ZA SVE: KOMUNALNA ENERGETIKA. Treći CEDEF Samit energetskih menadžera Srbije okupio je oko 200 učesnika i tom prilikom je predstavljeno 33 projekta iz lokalnih samouprava širom Srbije u domenu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Umrežavanje lokalnih samouprava, proizvođača savremenih tehnologija i finansijera bio je jedan od ciljeva CEDEF Samita kako bi se ostvarile višestruke koristi za stanovništvo i velike uštede na nivou gradova i opština Srbije.


nagrada_kapetan_misa

Decembar 2013.

Dodela priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“

CEDEF OVOGODIŠNJI DVOSTRUKI DOBITNIK PRIZNANJA “KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ”

Na svečanosti povodom dodele priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ najboljima u oblasti društvenog i preduzetničkog stvaralaštva za područje kolubarskog okruga uručena je nagrada CEDEFu koji je je dobitnik nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“ za svoj doprinos iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i ekologije. Predsednica UO Jovanka Arsić-Karišić je prilikom uručenja nagrade izjavila: “Izuzetna nam je čast što je CEDEF dobitnik ove značajne nagrade, što je još jedna potvrda našeg desetogodišnjeg rada u domenu energetske efikasnosti i “zelene” energije. Posvećenost vrednostima održivog razvoja, zaštite životne sredine i značaju energetske efikasnosti za lokalne samouprave je još jednom potvrđena organizacijom Trećeg CEDEF samita Održiva energija za sve: KOMUNALNA ENERGETIKA koji se održava 11. decembra 2013. godine u Ubu”. U Matici srpskoj su takođe uručena priznanja „Kapetan Miša Anastasijević” preduzećima i pojedincima s područja Regionalne privredne komore Novi Sad gde je priznanje za projekte međunarodne saradnje dobila predsednica CEDEF-a dr Ana B. Bovan.


biomasa

3. decembar 2013, Beograd

Konferencija o biomasi

STANJE I RAZVOJ KORIŠĆENJA BIOMASE U ENERGETSKE SVRHE U SRBIJI

Predsednik Centralno-evropskog foruma za razvoj, CEDEF, dr Ana B. Bovan predsedavala je sesijom: Potencijali biomase i zaštita životne sredine, koja je održana u okviru Konferencije o biomasi u organizaciji Društva termičara Srbije i Privredne komore Srbije. Fokus konferencije bio je na stanju i razvoju korišćenja biomase u energetske svrhe u Republici Srbiji, pravni i ekonomski aspekti korišćenja biomase, kao i mogućnosti njenog korišćenja u energetske svrhe.


konferencija_savremene_tehnologije

28. novembar 2013, Vrbas

CEDEF obuka

CEDEF I KOMPANIJA VIESSMAN ODRŽALI OBUKU ZA ENERGETSKE MENADŽERE U INDUSTRIJI

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF, u saradnji sa vodećom svetskom kompanijom u domenu proizvodnje toplotne energije u prehrambenoj industriji i sistema za grejanje – VIESSMANN oranizovali su OBUKU ZA MENADŽERE U INDUSTRIJI I DRUGA LICA ODGOVORNA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST U KOMPANIJAMA, koja je održana u četvrtak 28. novembra 2013. godine u hotelu CFK u Vrbasu, sa početkom u 11h.


konferencija_savremene_tehnologije

15. novembar 2013. Beograd

CEDEF Konferencija

ODRŽIVA GRADNJA: SAVREMENE TEHNOLOGIJE I NAČINI FINANSIRANJA ENERGETSKIH EFIKASNIH OBJEKATA

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS, Ministarstva građevinarstva i urbanizma RS i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV, a u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije, Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Republičkom agencijom za stanovanje organizovao je konferenciju Održiva gradnja: SAVREMENE TEHNOLOGIJE I NAČINI FINANSIRANJA ENERGETSKI EFIKASNIH OBJEKATA.


viessmann_obuka

8. novembar 2013, Beograd

CEDEF obuka

CEDEF I KOMPANIJA VIESSMANN ORGANIZOVALI OBUKU ZA ENERGETSKE MENADŽERE

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, je u saradnji sa kompanijom VIESSMANN, organizovao OBUKU ZA ENERGETSKE MENADŽERE, članove Mreže energetskih menadžera Srbije, MEMS-a, koja je održana 8. novembra 2013. godine, u prostorijama kompanije VIESSMANN u Beogradu.


dani_energetike

29, 30 i 31. oktobar 2013, Novi Sad

Dani energetike

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA ENERGETIKU I MINERALNE SIROVINE APV I CEDEF ORGANIZOVALI DANE ENERGETIKE

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine APV u saradnji sa vodećom ekspertskom organizacijom u zemlji u domenu energetske efikasnosti i zelene energije – Centralno evropskim forumom za razvoj, CEDEF organizovao je Dane energetike. Događaj je u okviru sva tri dana okupio preko 400 posetilaca, od kojih su mnogi aktivno učestvovali u programu. Veliki doprinos kvalitetnoj razmeni mišljenja, predstavljanju najvažnijih projekata, aktuelnih trendova i trenutnog stanja u domenu EE i OIE dali su eksperti u domenu energetske efikasnosti, profesori, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici finansijskih institucija i mnogi drugi stručnjaci. Skup je imao za cilj da se razmotre mogućnosti investiranja u energetski sektor, saznaju primeri dobre prakse i razmene iskustva stručnjaka i praktičara iz te oblasti, kako bi buduće investicije u energetski sektor mogle da se realizuju na najbolji mogući način.


javni_dialog_toplane

8. oktobar 2013, Beograd

CEDEF Javni dijalog

DALJINSKO GREJANJE U SRBIJI: KOGENERACIJA I NAPLATA TOPLOTNE ENERGIJE PREMA UTROŠKU

Centralno Evropski Forum za Razvoj CEDEF, je organizovao treći po redu CEDEF Javni dijalog: Daljinsko grejanje u Srbiji – KOGENERACIJA i NAPLATA TOPLOTNE ENERGIJE PREMA UTROŠKU, koji je održan pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS, Pokrajinkog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV, JP Elektroprivreda Srbije, a u saradnji sa PU "Toplane Srbije" i Upravom za energetiku grada Beograda.

Učesnici trećeg CEDEF Javnog dijaloga su potvrdili da je potencijal biomase kao najvećeg izvora obnovljive energije u Evropi i dostupnog resursa u Srbiji izuzetan, ali neiskorišćen. Danas je više od 90% proizvodnje toplotne enegije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji je zasnovano na direktnom korišćenju fosilnih goriva, dok se u EU fosilna goriva koriste samo u 15% slučajeva za proizvodnju toplotne energijie.


cetvrti_godisnji_cedef_forum_voda_energija

19. i 20. septembar 2013, Vrnjačka Banja

CEDEF Forum

IV GODIŠNJI MEĐUNARODNI CEDEF ENERGETSKI FORUM: VODA – ENERGIJA, EFIKASNOST I ODRŽIVOST U JUGOISTOČNOJ EVROPI

CEDEF je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV, i generalnim pokroviteljstvom JP Elektroprivreda Srbije a u saradnji sa JVP „Srbijavode”, Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi” i opštinom Vrnjačka Banja organizovao Četvrti međunarodni energetski Forum: ”Voda- energija, efikasnost i održivost” 19. i 20. septembra u Vrnjačkoj Banji. Cilj Foruma je bio da ukaže na veliki značaj vode kao izvora energije, na neophodnost efikasnog i racionalnog korišćenja vode u industriji, kao i da se ukaže na neophodnost odgovornog ponašanja prilikom korišćenja voda kako bi se obezbedio održiv razvoj u Srbiji i regionu. Forum su, pred oko 300 učesnika, otvorili prof. dr Zorana Mihajlović, ministar razvoja, energetike i zaštite životne sredine Republike Srbije i dr Željko Kovačević, ministar energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske


evropska_nedelja_odrzive_energije

24.-28. jun 2013.

CEDEF Evropska nedelja održive energije

EUSEW – EVROPSKA NEDELJA ODRŽIVE ENERGIJE

Svake godine Evropska unija obeležava Nedelju energetske efikasnosti (EU Sustainable Energy Week—EUSEW. Ove godine Nedelja je obeležena u periodu 24 - 28. juna, u Briselu i drugim evropskim gradovima. Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, se aktivno uključio u promovisanje Nedelje održive energije i u ovom periodu organizovao je brojne događaje u Srbiji i Makedoniji.
http://eusew.eu/energy-days/europe


lg_akademija

27. jun 2013, Beograd

CEDEF obuka

CEDEF I LG AKADEMIJA ZA MEMS

CEDEF je u saradnji sa kompanijom LG ELECTRONICS organizovao veoma uspešnu OBUKU ZA ENERGETSKE MENADŽERE, članove Mreže energetskih menadžera Srbije, MEMS-a, koja se održala u prostorijama kompanije "LG ELECTRONICS".


energetski_efikasan_transport

14. jun 2013, Beograd

CEDEF javni dijalog

INTERMODALNI – ENERGETSKI EFIKASAN TRANSPORT

CEDEF je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a u saradnji sa Ministarstvom saoraćaja, Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Saobraćajnim i Mašinskim fakultetom, Univerziteta u Beogradu i organizacijama UNDP i SEETO, po drugi put organizovao skup o održivom trasportu s ciljem da ukaže na fundamentalni značaj održivog transporta za celokupan ekonomski i društveni razvoj.


biomasa

20. maj 2013, Novi Sad

CEDEF investiciona konferencija

BIOMASA - MOGUĆNOSTI I IZAZOVI

CEDEF je pod institucionalnim pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, a u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i JP "Srbijašume", u okviru 80. jubilarnog Međunarodnog Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, organizovao je po drugi put investicionu konferenciju sa ciljem da podstakne investiranje u projekte iz oblasti biomase.


solarna_energija

5. april 2013, Kruševac

CEDEF investiciono poslovni skup

MODELI INVESTIRANJA U EE I OIE - SOLARNA ENERGIJA I DRUGI OBNOVLJIVI IZVORI U SRBIJI

CEDEF je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije organizovao skup sa ciljem da pruži podstrek investicijama u projekte EE i OIE u Srbiji, koje će dovesti do otvaranja novih radnih mesta i ostvarenja velikih ušteda u opštinama i kompanijama, a investitorima doneti očekivani povrat investicije.


svetski_dan_energetske_efikasnosti

4. mart 2013, Beograd

CEDEF medijska konferencija

U SUSRET 5. MARTU, SVETSKOM DANU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

CEDEF je u saradnji sa Ministarstvom građevine i urbanizma i pod pokroviteljstvom kompanije CERESIT organizovao konferenciju: "U susret 5. martu – Svetskom danu energetske efikasnosti", sa ciljem da još jednom širu javnost podseti da je aktivna primena energetske efikasnosti od vitalnog značaja za ekonomsku i energetsku stabilnost države i društva, kao i da se još jednom istakne značajna uloga medija u širenju svesti o povećanju energetske efikasnosti.


cedef_obuka_energetski_menadzeri

26. februar 2013, Banja Vrdnik

CEDEF obuka

CEDEF I VAILLANT OBUKA ZA ENERGETSKE MENADŽERE

CEDEF je u saradnji sa kompanijom Vaillant organizovao još jednu obuku za članove Mreže energetskih menadžera Srbije, MEMS, sa ciljem da se predstavnicima gradova i opština, lokalnih i regionalnih uprava i samouprava, kao i energetskih menadžera kompanija, zaduženih za primenu mera EE i veće upotrebe OIE, predstave najnoviji trendovi i tehnologije u Evropi u pogledu korišćenja OIE.


energetska_efikasnost_varvarin

25. februar 2013, Varvarin

Dan energetske efikasnosti

DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI OPŠTINE VARVARIN

CEDEF je 25. februara 2013. godine u Varvarinu obeležio Dan energetske efikasnosti opštine Varvarin. Nakon svečanosti održana je i sednica Akcionog odbora MEMSa na kojoj je razgovarano o kriterijumima za izbor članova Akcionog odbora.


konkurentnost_energetska_efikasnost_napredne_tehnologije

22. februar 2013, Beograd

CEDEF konferencija

KONKURENTNOST PRIVREDE - ENERGETSKA EFIKASNOST I NAPREDNE TEHNOLOGIJE

CEDEF je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije predstavio savremena tehnološka i IT rešenja u oblasti zgradarstva, javne rasvete, grejanja, transporta i obnovljivih izvora energije. Prezentovana su napredna rešenja koja su primenjiva u Srbiji i regionu, a obezbeđuju veću energetsku i troškovnu efikasnost i podižu konkurentnost preduzeća i privrede u savremenim tržišnim uslovima.


drugi_cedef_samit

1. februar 2013, Beograd, Mašinski fakultet

CEDEF Samit

DRUGI CEDEF SAMIT ENERGETSKIH MENADŽERA SRBIJE: PREDSTAVLJANJE NACRTA ZAKONA O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE I ULOGA ENERGETSKIH MENADŽERA

Pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a u saradnji sa strateškim partnerom E3 Podgorica CEDEF je organizovao Drugi CEDEF Samit energetskih menadžera: Predstavljanje nacrta Zakona o efikasnom korišćenju energije i uloga energetskih menadžera.


cedef_obuka_clanovi_mems

23-24. januar 2013, Zagreb

CEDEF studijsko putovanje

CEDEF VODI ENERGETSKE MENADŽERE U ZAGREB

CEDEF je u saradnji sa kompanijom Vaillant organizovao studijsko putovanje za članove Mreže energetskih menadžera Srbije, MEMS. Učesnici su posetili Vaillantov regionalni centar za OIE, gde su energetski menadžeri imali priliku da se upoznaju sa inovativnim proizvodima i rešenjima.


partneri
 • ministarstvo_energetike_republike_srbije
 • pokrainski_sekereterijat
 • grad_beograd
 • ceresit
 • schneider_electric
 • sberbank
 • elektro_privreda_srbije
 • privredna_komora_rep_srbije
 • ddor_novi_sad
 • bovan_consulting
 • e3_podgorica
 • futura
 • economic_forum
 • mems